vestnik

Spomin na boj proti okupatorju      

Jože Gabor, 28. 9. 2018
Jože Gabor
Svečanost je bila pri spomeniku, na robu gozdička, kjer so se leta 1941 zbrali aktivisti in simpatizerji Osvobodilne fronte. 
Aktualno

V gozdičku med Trnjem in Odranci so se med drugo svetovno vojno dogovorili o sabotažah in oboroženem uporu.  

Pri spomeniku zbora aktivistov in simpatizerjev Osvobodilne fronte za Prekmurje, ki je bil 30. avgusta 1941 v gozdičku med Trnjem in Odranci, so pripravili spominsko slovesnost. Ferdo Godina je v knjigi Prekmurje 1941 – 1945 zapisal, da so na zboru sklepali o tem, da je potrebno v Prekmurju nadaljevati s sabotažnimi akcijami, ko bodo zbrali dovolj orožja, pa preiti k oboroženim akcijam v večjem obsegu.

adfa5030e6b1ba0fe9e958d193848ef7
Jože Gabor
Svečanost je bila pri spomeniku, na robu gozdička, kjer so se leta 1941 zbrali aktivisti in simpatizerji Osvobodilne fronte.

Svečanost, s katero so se spomnili 77. obletnice zbora aktivistov in simpatizerjev, sta organizirala Združenje borcev za vrednote NOB in občina Črenšovci. V kulturnem programu so nastopili šolarji iz Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci in ljudske pevke Kulturno-turističnega društva Črenšovci. Udeležence sta pozdravila predsednik območnega Združenja za vrednote NOB Lendava Jože Vidič in župan občine Črenšovci Anton Törnar, ki sta poudarila pomen ohranjanja spomina na boj za svobodo med drugo svetovno vojno. Slavnostni govornik, ravnatelje Osnovne šole Odranci Andrej Kociper je povedal, da je območje Prekmurja aprila 1941 osvojile nemške sile, potem pa ga je okupirala madžarska vojska, nova oblast pa je poskušala območje čim hitreje madžarizirati: »Uvedli so Madžarščino kot učni jezik, uničevali slovenske in prekmurske knjige, zapovedali uporabo Madžarščine ter prepovedali javno rabo Slovenščine.


5e9d84e9d07c4d2b34ecdcce7e2e416b
Jože Gabor
Svečanost je bila pri spomeniku, na robu gozdička, kjer so se leta 1941 zbrali aktivisti in simpatizerji Osvobodilne fronte.


30. avgusta 1941 je Štefan Kovač - Marko sklical sestanek sodelavcev in aktivistov v gozdičku pri Trnju, ki se ga je udeležilo okrog 30 ljudi. Na tem sestanku je bil ustanovljen okrožni narodno-osvobodilni odbor s konkretnimi zadolžitvami članov.« Po ustanovitvi okrožnega in akcijskega narodnoosvobodilnega odbora so se po Prekmurju širile sabotažna akcije, začeli pa so tudi s pripravami za boj proti okupatorju in njegovim sodelavcem. Sklenili so, da bo vojaški poveljnik Štefan Kovač, pri organiziranju čete pa naj bi mu pomagal Miško Kranjec. V odboru za vodenje akcij so bili še Vinko Megla, Evgen Kardoš, Martin Žalik in Štefan Horvat: »Okupator je budno spremljal dejavnost in 27. septembra 1941 aretiral okrog 60 sodelavcev in simpatizerjev NOG, vendar pa jim vodstva ni uspelo ujeti. Šele po aretaciji člana vodstva upora Evgena Kardoša, ki je po hudem mučenju izdal mesto sestanka pri Gančanih, kjer je madžarska policija pripravila zasedo in ubila Štefana Kovača, ki je bil duša in srca narodnoosvobodilnega gibanje v Prekmurju in Medžimurju.« Spomenik zboru prekmurskih aktivistov in simpatizerjev Osvobodilne fronte ob križišču cest med Odranci, Črenšovci, Turniščem in Trnjem so postavili leta 1981 in obnovili pred dvema letoma.

borci trnje