vestnik

Spor zaradi dovoza v Bežanovi grabi. Uslužbenka občine pomaga prvemu sosedu?

ABE, 16. 2. 2024
Jure Kljajić
Lastnik njiv je medtem od novembra 2022, torej od zadnjih volitev za župana Občine Grad, občino dvakrat zaprosil za soglasje (nazadnje konec leta 2023), da bi uredili nov dovoz do parcele, ampak je obakrat občina njegovo vlogo zavrnila
Aktualno

Pri Gradu na Goričkem občina in eden od kmetovalcev na nasprotnih bregovih.

Denis Fujs, kmetovalec iz Bežanove grabe pri Gradu na Goričkem, je razočaran nad ravnanjem Občine Grad in županje Cvetke Ficke. Kot pravi Fujs, jim je Fickova v času volilne kampanje leta 2022 obljubila ureditev novega dovoza do enega od zemljišč v Bežanovi grabi, katerega želi trajno vzeti v najem, a se do danes še ni zgodilo nič. Še več, Fujs je prepričan, da je sam žrtev zakulisne igre ene od uslužbenk občine, ki je sorodstveno povezana s krajanom občine in ki je sosed parcele, na kateri bi si uredil dovoz.

grad, bežanova-graba
Vestnik.si
Dovoz po poti do njive, ki vodi skozi dvorišče lastnika njive, namreč ne dovoljuje dostopa velikih strojev, kot je to sodoben kombajn.

Fujs je lani na tej 80 arov veliki njivi pridelal koruzo, s kombajnom, s katerim je opravil žetev, pa je do njive prišel po začasnem dostopu, ki si ga je sam uredil februarja lani. Dovoz po poti do njive, ki vodi skozi dvorišče lastnika njive, namreč ne dovoljuje dostopa velikih strojev, kot je to sodoben kombajn. Začasni dovoz je sicer uredil na svojo roko, in v upanju, da bo graška županja uresničila svojo obljubo. A kot, rečeno, obljuba iz leta 2022, tako Fujs, še vedno ni izpolnjena.

Lastnik njiv je medtem od novembra 2022, torej od zadnjih volitev za župana Občine Grad, občino dvakrat zaprosil za soglasje (nazadnje decembra 2023), da bi uredili nov dovoz do parcele, ampak je obakrat občina njegovo vlogo zavrnila. Kot je za Vestnik.si pojasnila županja Cvetka Ficko, je upravni organ, torej občina, med drugim ugotovil, da ima stranka že urejen dovozni priključek na sosednji zemljiški parceli, preko katere lahko dostopa tudi do omenjene parcele; obeh pa je tudi lastnik, ki zaprosil za soglasje.

grad, bežanova-graba
Vestnik.si
Začasni dovoz je sicer uredil na svojo roko, in v upanju, da bo graška županja uresničila svojo obljubo. A kot, rečeno, obljuba iz leta 2022, tako Fujs, še vedno ni izpolnjena.

Denis Fujs je toliko bolj razočaran nad potezami občine, saj mu je med žetvijo ta sosed te njive, katero želi vzeti v najem, občasno onemogočal dostop po začasnem dovozu do njive s tem, ko je, tako Fujs, ob občinski cesti, ki pelje mimo, parkiral svoje avtomobile. Fujs tudi ne verjame izjavam županje in občine, da bi dovoz, če mu bi ga dovolili urediti, oviral promet po tej cesti. Ta je tako ali tako maloštevilen oziroma zelo redek, pravi kmetovalec, ki ob svoji redni službi obdeluje šest hektarjev zemlje, donedavnega pa so se na družinski kmetiji ukvarjali še z živinorejo.

Kmetovalec gre v svojem nastopu še dalje. Da za vsem tem skupaj stoji ena od uslužbenk občine, Fujs namreč povezuje z izjavami županje Cvetke Ficko, ki ga je, ko je večkrat pri njej iskal odgovore o ureditvi dovoza, odpravila z besedami, da je to njen zadnji mandat ali pa, da naj na omenjeni njivi, tako Fujs, ima kulture, ki jih lahko pospravi z manjšimi stroji. Ne razume niti, zakaj županja, tako Fujs, ne ustavi te samovolje njene uslužbenke, očitno pa je tudi občini vseeno, ali bo zarasla še eno od parcel v Bežanovi grabi. Napovedal je, da bo s primerom po vsej verjetnosti seznanil več pristojnih institucij, med drugim Komisijo za preprečevanje korupcije, nekatere pa je že.

grad, bežanova-graba
Vestnik.si
Kot pravi Fujs, jim je Fickova v času volilne kampanje leta 2022 obljubila ureditev novega dovozatega zemljišča v Bežanovi grabi, katerega želi trajno vzeti v najem, a se do danes še ni zgodilo nič.

Cvetko Ficko, županja Občine Grad, smo soočili tudi z obtožbami Fujsa, da je neizdaja soglasja za ureditev dovoza domnevno posledica tega, da je ena od občinskih uslužbenk sorodstveno povezana z enim od krajanov v Bežanovi grabi, ki živi blizu te parcele, in domnevno zagovarja njegov interes, da se dostop oziroma dovoz do njive, ki jo Fujs želi vzeti v najem, ne uredi. Fickova nam je na te obtožbe odgovorila, da so upravni postopek v tej zadevi vodile in o njem odločile uradne osebe, ki so v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku pooblaščene za postopek in za odločanje in niso v nobenem sorodstvenem razmerju s strankami v postopku.

Inšpekcija obravnava prijavo

V »spor« se je zdaj vključila tudi Medobčinska inšpekcija in redarstvo občin Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina. Kot so iz medobčinske inšpekcije in redarstva sporočili za Vestnik.si., v povezavi z dostopom oziroma dovozom do omenjene parcele oziroma njive obravnavajo prijavo, v postopku pa imajo lastnika tega 80 arov velikega zemljišča. Postopek sicer še ni končan.

grad bežanova-graba spor sosedi