vestnik

Spoznaj prednosti balkonske sončne elektrarne s hranilnikom!

Vsebino omogoča Spletnik, 2. 11. 2023
Arhiv naročnika
Prednosti balkonske sončne elektrarne s hranilnikom.
Aktualno

Balkonska sončna elektrarna je inovativna rešitev, ki v kombinaciji s hranilnikom za shranjevanje energije prinaša številne koristi, od zmanjšanja računov za elektriko do trajnostnega načina življenja. V nadaljevanju predstavljamo, kako deluje balkonska sončna elektrarna ter katere so prednosti uporabe hranilnika.

Slovensko podjetje Energen je pred kratkim predstavilo revolucionarno novost v svetovnem merilu – elektrarno s hranilnikom

Gre za rezultat dolgoletnega pridobivanja znanja s področja (električne) energije in iskanja zelenih rešitev za pridobivanje te, prav tako razvoja, ki zagotavlja večjo samooskrbnost malih odjemalcev ter hkrati pomembno znižuje količino izpusta škodljivih emisij v ozračje.

Čemu služi balkonska sončna elektrarna?

Energen s svojo blagovno znamko Vklopi sonce kot vodilni ponudnik mikro elektrarn v Sloveniji stremi k trajnostni in energetsko učinkoviti prihodnosti, pri čemer strokovnost ter tehnološki napredek združuje s predanostjo okolju, kar je tudi pripeljalo do razvoja elektrarne s hranilnikom. 

Ta rešitev omogoča, da se v hranilniku shranijo viški proizvedene električne energije, ki bi se drugače oddali v javno omrežje. Uporabnik lahko shranjeno energijo shrani za kasnejše napajanje  naprav v gospodinjstvu. 

Razlika med običajno balkonsko sončno elektrarno ter elektrarno s hibridnim hranilnikom ali t.i. hranilnikom nove dobe je v tem, da slednja za svoje delovanje ne potrebuje omrežja.  

Hibridni prenosni hranilnik je razvit izključno za mikro elektrarne in premore dva v hranilnik integrirana razsmernika, kar pomeni, da lahko naprava deluje brez povezave z omrežjem, hkrati pa je edinstvena, saj se lahko napaja tudi iz omrežja (porabniško).  

Za mikro sončno elektrarno  s hranilnikom  soglasje ni potrebno. 

Količino in čas porabe ter hrambo energije določi vsak uporabnik sam, in sicer glede na lastne želje ter potrebe, saj je elektrarna s hranilnikom povezana z ta namen ustvarjeno aplikacijo. 

prednosti-balkonske-soncne-elektrarne
Arhiv naročnika
Prednosti balkonske sončne elektrarne.

Inovacija je kompatibilna z vsemi Vklopi sonce mikro elektrarnami in je med drugim namenjena nadgradnji balkonske elektrarne. Baterijski generator, ki energijo shranjuje, omogoča napajanje električnih naprav, kadar uporabnik to želi. 

Prednosti elektrarne s hranilnikom

Mikro elektrarne Vklopi sonce so znane po izredno enostavnem priklopu in kakovostni izdelavi posameznih komponent, njihovi dolgi življenjski dobi, izostanku stroškov montaže ter priklopa s strani električarja, prav tako minimalni potrebi po servisiranju, z njimi pa povprečno gospodinjstvo pri računih za porabo električne energije letno prihrani med 11 in 20 % celotnega zneska.

V primerjavi z običajno mikro elektrarno, elektrarna s hranilnikom ponuja še več prihrankov! S to rešitvijo je dosežena večja energetska neodvisnost, s kombiniranjem takih sistemov pa uporabnik prihrani tudi do 80% pri računu za elektriko na leto. 

Možnost uporabe na lokacijah brez električne napeljave

Če sama balkonska elektrarna za svoje delovanje nujno potrebuje delujoče električno omrežje, elektrarna s hranilnikom tega ne zahteva, saj ima inovativni hranilnik integriran poseben hibridni inverter oz. razsmernik, ki omogoča tako imenovano otočno delovanje (off-grid). 

S tem elektrarna s hranilnikom zagotavlja dostop do električne energije tudi ob izpadu omrežja, in se lahko uporablja kot rezervni generator (UPS). 

balkonska-soncna-elektrarna-s-hranilnikom
Arhiv naročnika
Balkonska sončna elektrarna s hranilnikom.

Kapaciteta hranilnika je 2 kWh,  proizvedeno energijo pa je možno uporabljati tudi ob večjih špicah porabe v gospodinjstvu, nikoli pa v javno omrežje ne oddaja več kot 600 W, zato lahko tudi tak  sistem priklopite brez soglasja. 

Hranilnik je poseben tudi zato, ker ga lahko priključite na javno omrežje in ga napolnite npr. kadar je električni tok cenejši (nižja tarifa), porabljate pa ob višji tarifi. Medtem ko je možno hranilnik napajati tako iz solarnih panelov, kot tudi iz javnega omrežja, pa se možnosti med seboj ne izključujeta.  Poleg tega je tak  hranilnik prenosen, kar omogoča še več različnih možnosti uporabe.

Elektrarna s hranilnikom je prav zato primerna za vse lokacije, še posebej tiste brez električne napeljave.

Priklop brez soglasij

Tako kot za namestitev mikro elektrarne, tudi za namestitev elektrarne s hranilnikom ni potrebno pridobiti nobenega soglasja iz strani elektro distributerja. 

Za namestitev solarnih panelov na balkon večstanovanjske stavbe je potrebno kot pri montaži klime  le soglasje lastnikov v razmerju 50%. 

Prenosna rešitev

Elektrarno s hranilnikom lahko njen upravljalec uporablja kjerkoli, kjer mu to dovoljujejo možnosti. Npr. v času počitnic jo lahko začasno namesti na počitniško kapaciteto, sicer pa jo uporabi kot rezervni generator (UPS).

Direkten priklop

Elektrarna s hranilnikom ne zahteva pretvornika ali posrednika, ki bi proizvedeno električno energijo pretvoril v izmenični električni tok. Razsmernik je namreč že integriran v hranilniku. 

Edino, kar je potrebno storiti, je na hranilnik priključiti naprave, ali pa ga vključiti v vtičnico, skozi katero energija direktno potuje do drugih naprav, vključenih v električno napeljavo gospodinjstva.

Možnost povečanja kapacitete 

Ker elektrarna s hranilnikom omogoča združevanje več setov, je možno povezati do 1.200 W solarnih modulov, kar pomeni ali tri klasične ali šest ultralahkih modulov. 

Spodnja tabela prikazuje glavne tehnične karakteristike dveh kompletov: 

Vklopi sonce: Elektrarna s hranilnikom


Obe različici elektrarne s hranilnikom, razvite s strani slovenskega podjetja Energen, vključujeta vse komponente, s pomočjo katerih je balkonsko sončno elektrarno mogoče namestiti lastnoročno, brez pomoči električarja ali monterja, ob tem pa se vendar izogniti tudi najmanjšemu varnostnemu tveganju.


Klasična mikro elektrarna s hranilnikom

Ultralahka mikro elektrarna s hranilnikom

solarni moduli

2 x 400 W

(velikost 1723x1134x35 mm, teža 21 kg/modul)

4 x 200 W

(velikost 1050x1050x6 mm, teža 4 kg/modul)

hranilnik električne energije (baterija)

(2,5 kWh)

(2,5 kWh)

kontroler polnjenja

razsmernik (inverter)

(600 W)

(600 W)

konektorski kabel za povezavo med moduli in razsmernikom

(2 kabla)

(2 kabla)

kabel s Schuko vtičem

(5 m)

(5 m)

konstrukcija za postavitev/montažo

(tri možne postavitve/montaže)

X

pritrdilne vezice za namestitev na ograjo

X

slovenska navodila za montažo in uporabo

dopis (obvestilo) za distributerja električne energije*


*Distribucijsko dejavnost na temelju pogodbe o najemu elektrodistribucijske infrastrukture in pogodbe o izvajanju storitev opravljajo Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor ter Elektro Primorska.

Podjetje Energen je z misijo za male odjemalce razvilo štiri različne mikro elektrarne Vklopi sonce: klasično mikro elektrarno 400, klasično mikro elektrarno 800, ultralahko mikro elektrarno 400 in ultralahko mikro elektrarno 800, pred kratkim pa predstavilo še novost: mikro sončne elektrarne z edinstvenim  hranilnikom nove dobe, ki deluje lahko s klasičnimi ali ultralahkimi paneli.

Rešitev omogoča kasnejšo porabo proizvedenega viška električne energije, s čimer v še večji meri znižuje stroške električne energije posameznega gospodinjstva

spletnik sončna-elektrarna