vestnik

Spoznaj prednosti ekološkega kmetijstva!

Vsebino omogoča Spletnik, 26. 7. 2022
Arhiv
Prednosti ekološkega kmetijstva.
Aktualno

Z izrazom ekološko kmetijstvo se srečujemo vse pogosteje.

Za ta način kmetovanja se odloča vse več ljudi, zaradi česar je na trgovskih policah vedno več ekološko pridelanih izdelkov. Poleg sadja in zelenjave, so vam na voljo tudi jogurti, kruh, namazi, čaj, pivo in celo izdelki iz konoplje.

Kljub veliki priljubljenosti ekološkega kmetijstva pa marsikdo še vedno ne ve natančno, v čem je njegovo bistvo in katere so njegove glavne prednosti. Na ta vprašanja in še mnoge druge nejasnosti vam bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju.

Kaj je ekološko kmetijstvo?

Ekološko kmetijstvo je način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle, s čimer minimizira vpliv človeka na okolje. V Evropi se sicer uporablja različne izraze za ekološka živila, a v bistvu imajo vse enak pomen. Oznaka »bio« se uporablja v Nemčiji, Italiji, Franciji in Avstriji, medtem ko pri nas najpogosteje zasledimo oznako »eko«.

Ekološki način kmetovanja se močno razlikuje od klasičnega. Za ekološko kmetijstvo je značilno, da:

- uporablja naravne metode za zatiranje bolezni, škodljivcev in plevela;

- se pri proizvodnji udeležene živali prosto pasejo na svežem zraku, z njimi pa se ravna po naprednih smernicah ravnanja z živino;

- je prepovedana uporaba mineralnih gnojil, kemično sintetičnih sredstev za varstvo rastlin, gensko spremenjenih organizmov in raznih regulatorjev rasti.

ekolosko-kmetijstvo-eko-bio
Arhiv naročnika
Ekološko kmetijstvo, eko, bio.

Ustreznost ekološke pridelave in predelave z rednimi in izrednimi kontrolami nadzirajo kontrolne organizacije. Na ta način preverjajo dejansko stanje na kmetijskih površinah, objektih in skladiščih, ter ugotavljajo skladnost izdelkov s predpisi za ekološko kmetijstvo.

Certifikat ekološke pridelave

Število kmetij ekološkega kmetovanja neprestano narašča, kar pa ne pomeni, da je ekološko kmetovanje enostavno. Že pred prehodom na ekološko kmetovanje, mora pridelovalec kmetijsko površino v celoti očistiti škodljivih snovi. Da pridelovalec pridobi certifikat sheme kakovosti ekološka pridelava, običajno traja 2 do 3 leta.

Pridobljeni certifikat je zagotovilo, da je kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano oziroma predelano v skladu s Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. To pa hkrati pomeni, da lahko pridelovalec za označevanje izdelkov uporablja izraz »bio« ali »eko«.

Kako prepoznati izdelke ekološkega kmetijstva?

Pomemben podatek je, da za vse ekološke izdelke in živila znotraj Evropske unije veljajo enaki standardi. Vsak eko izdelek, ki se znajde na trgovskih policah, ima zato na embalaži uradni EU ekološki znak, ki jamči enake standarde kakovosti in okoljske ozaveščenosti. Ta vsebuje:

-          kratico države (npr. SI – kratica Slovenije),

-          kratica za ekološko kmetovanje (EKO),

-          šifro nadzornega oziroma certifikacijskega organa (npr. 001).

eu-logotip-za-ekološko-kmetijstvo-SI-EKO-001
Arhiv naročnika
Logotip za ekološko kmetijstvo.

Na izdelku je lahko naveden tudi kmetijski izvor sestavin živila ali vsaj območje izvora. Kupec lahko za izdelke z evropskim logotipom ekološke pridelave vedno zahteva tudi certifikat, katerega mora trgovec predložiti najkasneje v 48 urah.

Poglavitni cilji ekološkega kmetijstva

Poleg ohranjanja ravnovesja med zemljo, rastlinami, živalmi in človekom, ima ekološko kmetijstvo posebno poslanstvo. Njegov glavni namen je skrbno ravnanje z naravnimi viri, varovanje okolja, narave, živali in vode. Poleg tega, pa so njegovi poglavitni cilji tudi:

-          zagotavljanje visoko kakovostne in varne hrane,

-          ohranjanje rodovitnosti tal in biotske raznovrstnosti,

-          ohranjanje kulturne kmetijske krajine in razvoj podeželskih območij,

-          ustvarjanje dodatnih delovnih mest,

-          povezovanje s turizmom.

Zakaj izbrati izdelke iz ekološkega kmetijstva?

Danes je na voljo ogromno izdelkov iz ekološkega kmetijstva, med katerimi so vedno bolj priljubljeni tudi izdelki iz konoplje, konkretno CBD kapljice. Znano je, da so tovrstni izdelki izjemno dragoceni, zato ni nič presenetljivega, da ljudje vse pogosteje posegajo po njih. Za to obstaja nekaj tehtnih razlogov:

- izdelki iz ekološkega kmetijstva so najvišje kakovosti, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi , vitaminov, mineralov in antioksidantov;

- izdelki so izdelani iz sestavin, ki so pridelane na popolnoma naraven način, brez uporabe pesticidov in drugih škodljivih snovi;

- izdelki so brez nepotrebnih dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in umetnih arom;

- ekološka pridelava vseh sestavin poteka v skladu z natančno določenimi predpisi in poteka pod stalnim nadzorom ustreznih organov, ki podeljujejo certifikat ekološke kakovosti.

ekoloska-kmetija-pr-smajd-ekokor
Arhiv naročnika
Ekološka kmetija.

Ekološko kmetijstvo – prihodnost kmetovanja

Marsikdo se na tem mestu sprašuje, ali se ekološko kmetovanje splača. In vsak pridelovalec ekoloških izdelkov vam bo na to vprašanje odgovoril pritrdilno, saj gre bolj za osebno zadovoljstvo in zavedanje, da v tem primeru človek dela v prid narave, živali in ljudi.

Temu v prid govori tudi podatek, da se število ekoloških kmetov povečuje, kar je mogoče pripisati tudi različnim ukrepom in subvencijam, ki jih država vse od vstopa v EU nameni ekološkemu kmetovanju. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo leta 2020 tako v ekološko kontrolo vključenih 3.689 kmetijskih gospodarstev, kar je predstavljajo 5,4 % vseh kmetij v Sloveniji.

Dejstvo je, da ekološki kmetovalci verjamejo v trajnostni odnos do narave, ekološko kmetijstvo pa potrošnikom zagotavlja visoko kakovostno hrano. Zato je takšen način pridelave za prihodnost kmetovanja edina prava pot.

ekološko-kmetijstvo spletnik