vestnik

Spoznaj sončno elektrarno opremljeno z baterijo – kaj je in kako deluje?

Vsebino omogoča Spletnik, 22. 3. 2024
Arhiv naročnika
Spoznaj sončno elektrarno z baterijo.
Aktualno

Shranjevanje presežkov električne energije je ključnega pomena za večjo energetsko neodvisnost in samooskrbo z električno energijo. Vse to in še več vam omogočajo sončne elektrarne opremljene z baterijo.

S prehodom na obnovljive vire energije lahko kot posamezniki močno prispevamo k preprečevanju posledic globalnega segrevanja. In če želite energijo sonca maksimalno izkoristiti, so sončne elektrarne opremljene z baterijo lahko odlična izbira.

Kaj je sončna elektrarna opremljena z baterijo in kako deluje, boste izvedeli v nadaljevanju.

Sončna elektrarna opremljena z baterijo

Sončna elektrarna opremljena z baterijo je elektrarna, ki izkorišča energijo sonca in jo pretvori v električno energijo, pri čemer je dodatno vezana na baterijo oziroma hranilnik električne energije.

To pomeni, da lahko shranjuje vse presežke električne energije in vam s tem zagotavlja večjo samooskrbo.

soncna-elektrarna-z-baterijo
Arhiv naročnika
Sončna elektrarna z baterijo.

Sončna elektrarna, ki je opremljena z baterijo, je sestavljena iz:

- sončnih modulov, ki so s podkonstrukcijo pritrjeni na streho in sončno energijo pretvarjajo v električno energijo;



- optimizatorjev, ki uravnavajo delovanje fotovoltaičnega modula in skušajo doseči maksimalen izkoristek;

- razsmernika, ki enosmerni tok pretvori v izmeničnega;

- baterije, ki shranjuje presežke električne energije in porablja energijo takrat, ko je sončna elektrarna ne more dovolj proizvesti;

- sončnega regulatorja polnjenja, ki preprečuje prekomerno polnjenje baterije.

Delovanje sončne elektrarne opremljene z baterijo

Princip delovanja sončne elektrarne opremljene z baterijo je zelo podoben klasičnim sončnim elektrarnam. Sončna svetloba se odbija na površino sončnega modula, kar ima za posledico premaknitev elektronov. Tako nastane električni tok, ki se preko kablov v razsmerniku iz enosmernega pretvori v izmeničnega.

Električna energija pridobljena s sončno elektrarno preko razsmernika direktno napaja uporabnike v določenem objektu, medtem ko se presežki proizvedene energije shranijo v baterijo. Ti se porabijo takoj, ko energija proizvedena s sončno elektrarno ne zadostuje trenutni porabi (oblačni, megleni, deževni dnevi in ponoči).

Za razliko od klasičnih sončnih elektrarn, pa so sončne elektrarne opremljene z baterijo v celoti neodvisne od elektrodistribucijskega omrežja. Zato so še posebej uporabne v planinskih kočah, počitniških objektih, plovilih in vseh drugih objektih brez dostopa do električnega omrežja.



Zelo pogosto pa se namestijo tudi tam, kjer je slabo distribucijsko omrežje in vam distributer zaradi tega zavrne soglasje za namestitev klasične sončne elektrarne.

Prednosti sončne elektrarne opremljene z baterijo

Sončna elektrarna z baterijo je odličen način za lastno proizvodnjo električne energije. A to še zdaleč ni edina njihova prednost.

Zmanjšanje odvisnosti od električnega omrežja

Sončna elektrarna opremljena z baterijo ni priklopljena na elektrodistribucijsko omrežje, zato ste praktično popolnoma neodvisni od ponudnikov električne energije.

Baterija, ki shranjuje presežke električne energije, vam zagotavlja elektriko ob morebitnih izpadih, oblačnih dnevih in nočeh, kar posledično zmanjšuje vašo odvisnost od električnega omrežja.

Povečana zanesljivost oskrbe z električno energijo

Sončna elektrarna opremljena z baterijo vam zagotavlja elektriko tudi v primeru izpada električnega omrežja. S takšnim nadomestnim napajanjem zagotovite nemoteno delovanje naprav in se izognete številnim težavam, ki so posledica izpada električne energije.



Res pa je, da je količina elektrike omejena glede na velikost baterije, zato je v takšnih primerih potrebno z elektriko nekoliko bolj varčevati.

Prihranki pri stroških za električno energijo

Glede na to, da lahko s sončno elektrarno sami proizvajate električno energijo, je popolnoma jasno, da boste z njo bistveno privarčevali pri stroških za elektriko.

Pozitivna lastnost tega pa je tudi ta, da se naučimo varčevanja z elektriko.

prihranki-pri-uporabi-soncne-elektrarne-z-baterijo
Arhiv naročnika
Prihranki pri uporabi sončne elektrarne z baterijo.

Kakšna je prihodnost sončnih elektrarn opremljenih z baterijo?

Pri sončnih elektrarnah opremljenih z baterijo se najpogosteje pojavi vprašanje, kaj se zgodi s proizvedeno energijo, ko je baterija polna.

Dejstvo je, da se ob velikih presežkih ne more shraniti celotna proizvedena energija, ampak le do polne kapacitete baterije. To pomeni, da je sončno elektrarno in njeno baterijo potrebno pravilno dimenzionirati in natančno poznati porabo vseh električnih naprav.



Pri sončnih elektrarnah opremljenih z baterijo pa se poraja še en dvom. Pri trenutnih cenah baterijskih sistemov tovrstne sončne elektrarne še niso rentabilne tam, kjer je na voljo distribucijsko omrežje. Vendar se to v prihodnosti lahko spremeni in vam bodo tudi sončne elektrarne opremljene z baterijo proizvajale elektriko po sprejemljivi ceni.

Dejstvo je, da potrebe po električni energiji hitro naraščajo. Glede na naraščanje cen elektrike pa je skrajni čas, da tudi vi začnete razmišljati o optimizaciji proizvodnje obnovljivih virov energije. S tega vidika je sončna elektrarna opremljena z baterijo obetavna naložba v prihodnost.

spletnik sončna-elektrarna