vestnik

Spregledane, ki jih je ovekovečila Mankica Kranjec, na ogled v Bruslju

Vestnik.si, 3. 2. 2024
Jonathan Ramael
Razstava Spregledane na ogled v Bruslju.
Aktualno

V Bruslju je na ogled fotografski projekt Spregledane fotografinje Mankice Kranjec. Gre za vnukinjo prekmurskega pisatelja Miška Kranjca.

Kranjčeva predstavlja fotografije delavk in jim daje glas. V ospredje z edinstveno umetniško-dokumentaristično interpretacijo postavlja nevidne akterke naše družbe, obenem pa predstavlja nekaj resničnih junakinj iz zakulisja, ki pogosto ostajajo spregledane. Avtorica s tematiko na najboljši možni način časti ženske različnih starosti ter verskih in socialnih ozadij, v razpravo, ki jo odpira s tem projektom, pa subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnih, a izjemno pomembnih izzivih širše družbe. 

Razstavo si je ogledala tudi podpredsednica evropskega parlamenta, pristojna za enakost spolov, Evelyn Regner. Izpostavila je, da je razstava pomembna, ker kaže, koliko zmorejo ženske in kako močne so. "Boj za enakost je dolg boj, a v zadnjih petih letih je prišlo do prelomnega uspeha. Sprejeli smo Direktivo o preglednosti plačil, ki je zapisana v zakonu – delodajalci morajo plačati enako plačilo za enako delo vsem zaposlenim, ne glede na spol. In sprejeli smo Direktivo o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med direktorji družb, ki kotirajo na borzi, in s tem povezanih ukrepih. Naj bo razstava Spregledane spodbuda za razmislek o vlogah spolov v naši družbi in naj bo ta razstava kot spodbudo za razmislek o tem, kako želimo živeti skupaj," je dejala. 

spregledane, mankica-kranjec, bruselj
Jonathan Ramael
Razstava Spregledane na ogled v Bruslju.

Da lahko razstavo predstavlja v evropskem parlamentu, je počaščena avtorica. "Gledalci se ustavljajo in si v natrpanih urnikih vseeno vzamejo čas, da preberejo zgodbe portretirank. Posebej jih zanima tudi tehnika lentikularnega tiska, ki sem jo uporabila. Marsikdo fotografije predstavljene na ta način, kjer podobe prehajajo druga v drugo, vidi prvič," je dejala Mankica Kranjec. Pravi, da so predstavljene ženske junakinje, ki si zaslužijo biti v središču pozornosti, dolgoročno pa si želi, da bi projekt postal nekakšna platforma za vse tiste, ki običajno nimajo priložnosti biti videni in slišani. 

spregledane, mankica-kranjec, bruselj
Jonathan Ramael
Razstava Spregledane na ogled v Bruslju.

Ob odprtju razstave je bilo še poudarjeno, da se Slovenija skozi močno sporočilo in vrhunsko vizualno predstavitev fotografij postavlja v vlogo ne samo ustvarjalne, temveč tudi angažirane države, ki si prizadeva za pozitivne družbene spremembe. 

mankica-kranjec razstava bruselj