vestnik

Spregovorili o beli palici in njenem pomenu za slepe in slabovidne

Vestnik.si, 16. 10. 2024
Sara Vinkovič
Okrogla miza o beli palici.
Aktualno

V Zadružnem domu na Cvenu je ob mednarodnem dnevu bele palice potekala okrogla miza z naslovom Bela palica, moja prijateljica. Pripravili so jo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer, podružnica Cven in vrtec Cven ter Lions klubi Pomurja.

Okroglo mizo je vodila Marja Dolamič iz Lions kluba Ljutomer, na njej pa so sodelovali Marjeta Zmazek, pomočnica ravnatelja vrtca Cven, Nataša Gaberc Pintarič, vodja podružnične šole Cven, Barbara Klar, profesorica tiflopedagogike in pedagogike specifičnih učnih težav, Ivan Bojnec, oče Eme, ki je kljub slepoti uspešna študentka, ter Vojmir Prosen iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota. Učenka 4. razreda Mia Božič je predstavila lepo pesem, recitacijo, ki jo je za Oskarja napisala vodja podružnične šole Cven Nataša Gaberc Pintarič.

bela-palica, okrogla-miza
Sara Vinkovič
Okrogla miza o beli palici.

Na dogodku so spomnili, da vrtec na Cvenu obiskuje Oskar, deček, ki je slep od rojstva, a svet radovedno spoznava in se v vrtcu z drugimi otroci, dobro počuti. "V zadnjih dveh letih je bilo narejeno veliko, da so se v okolico šole in v vrtcu implementirale talne oznake, igrala in učila, preko katerih videči in ne videči otroci in odrasli spoznavajo svet teme skupaj z Oskarjem. Učijo se živeti v svetu, v katerem ni sonca in barv, a je veliko ljubezni, zaznavanj, topline in radovednosti, ki naredijo vsak dan nepozabno pester in igriv."

bela-palica, okrogla-miza
Sara Vinkovič
Okrogla miza o beli palici.

Spremljevalka slepih na vsakdanjih poteh je bela palica in o njej so se sogovorniki tudi pogovarjali. "Slepi otroci se hoje z belo palico pričnejo učiti že v vrtcu. Se z njo igrajo in spoznavajo okolje in varnost. V osnovni šoli spoznavajo pravilne tehnike za uporabo bele palice v šolskih hodnikih, v razredu pri hoji po stopnicah, pri gibanju v notranjih in zunanjih površinah," tako Dolamičeva. Nadaljevala je, da je bela palica občutljiv in varen pripomoček, ki služi kot antena oziroma podaljšek roke. Z njo slepi prepoznavajo in locirajo ključne predmete in površine in vire v okolju. Je njihov pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe osebe, obenem pa opozarja druge, da belo palico uporablja slepa oseba, ki ima svoje potrebe in pravice. 

bela-palica, okrogla-miza
Sara Vinkovič
Okrogla miza o beli palici.

Marjeta Zmazek, pomočnica ravnatelja vrtca Cven, je predstavila, kako je vrtec pristopil in sodeloval pri ozaveščanju otrok in staršev in kako je bil  slepi fant Oskar, sprejet med videče otroke. Povzela je, kako so se vzgojiteljice, otroci in starši vključili  iskanje pomoči, poti sodelovanja za strokovno podporo in  varstvo Oskarja. Oskar  je prvi slepi otrok v vrtcu na Cvenu in ga je tudi okolica zelo lepo in toplo sprejela. Nataša Gaberc Pintarič, vodja podružnične šole Cven, je na zanimiv način predstavila projekt šole in vrtca, ki je bil predstavljen na 3. mednarodni konferenci Sodobnost za prihodnost – z bližino urimo doktrino, ki je letos meseca aprila potekal v organizaciji OŠ IC Ljutomer in OŠ Cvetka Golarja Ljutomer.

Barbara Klar, prof. tiflopedagogike in pedagogike specifičnih učnih težav, je prisotnim predstavila poklic, ki ga opravlja. V nadaljevanju pa potrebneje opisala kako poteka sodelovanje z Oskarjem in starši, kako pomembno je, da so v nenehnem stiku, skupaj opažajo napredke v razvoju in točke, katerim je potrebno nameniti več pozornosti in časa. Ivan Bojnec, oče dekleta Eme, ki je kljub slepoti uspešna  študentka, je prestavil njihovo družinsko pot osamosvajanja in odraščanja. Ema je oslepela v mladostniških letih. Zbrane je popeljal po poti preizkušenj in  poguma pri iskanju ustreznih pripomočkov za delo in učenje slepe Eve. Sedaj je že študentka v Ljubljani, prej je bila dijakinja Ljutomerske gimnazije Franca Miklošiča.

bela-palica, okrogla-miza
Sara Vinkovič
Okrogla miza o beli palici.

Vojmir Prosen, predsednik MDSSMS, je zaupaj svojo pot šolanja v Beogradu in Zagrebu ter vsa prizadevanja društva za svoje člane ter aktivnosti, ki jih izvajajo na področju Pomurja. Dotaknili so se tudi problematike urejenosti mest in krajev za potrebe slepih in slabovidnih po naših občinah v Pomurju. Predstavitev je zaključil s trditvijo, kako zelo potrebno in pomembno je sodelovanje z lokalnim okoljem. Po končanem pogovoru z gosti okrogle mize, so besedo dobili prisotni, ki so se zelo aktivno, vsak iz svojega področja dela in življenja vključi v razpravo. To so bili predstavniki Lions klubov Pomurja, vrtcev in osnovnih šol, srednjih šol, šol s posebnimi potrebami, varstveno delovnih centrov, občin, ter drugih zavodov.

Ob zaključku okrogle mize je bila potrjena nova lokacija za ta dan prihodnje leto, to pa je Gornja Radgona.

bela-palica okrogla-miza cven