vestnik

Sprejeta nova pravila označevanja porekla mešanic medu

Vestnik.si, 2. 2. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Gre za pomemben korak v smeri zagotavljanja preglednosti za potrošnike in v boju proti potvorbam medu.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sporočilo, da je bil med svetom Evropske unije in Evropskim parlamentom dosežen politični dogovor v zvezi s predlogi Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu. Slovenija se je več let zavzemala za vzpostavitev jasnejšega označevanje porekla za mešanice medu, in sicer na način, da se poleg navedbe vsake države porekla zapiše tudi delež medu iz te države. Prav zato je revizija direktive o medu, ki sodi v sklop sprememb različnih direktiv o zajtrku, za našo državo pomembna. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić pravi, da je to pomemben korak v smeri zagotavljanja preglednosti za potrošnike in v boju proti potvorbam medu. 



Pobudo sta Slovenija in Portugalska predstavili leta 2020 na zasedanju sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. Takratna direktiva o medu je pridelovalcem in proizvajalcem medu nalagala obveznost označevanja države izvora medu, vendar v primeru, da je bila mešanica medu po poreklu iz več kot ene države članice ali tretje države, saj je lahko proizvod označil kot mešanica medu iz držav EU, mešanica medu iz držav, ki niso članice EU, ali kot mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU. "Tovrstno označevanje mešanic medu potrošnikom ni zagotavljajo izčrpnih in nedvoumnih informacij o izvoru medu, zato je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na pobudo Čebelarske zveze Slovenije začelo z aktivnostmi za morebitno spremembo direktive o medu v delu, ki določa označevanje mešanic medu s poreklom iz več držav," so izpostavili. Jasnejše označevanje porekla hrane je prepoznano tudi v evropskem zelenem dogovoru in je eden pomembnih elementov strategije Od kmetije do vilic. 



Poudarjajo, da sprejete spremembe v direktivi se nanašajo predvsem na označevanje mešanic medu, ki po poreklu izvirajo iz več držav in prinašajo nove standarde v označevanju. Označevanje mešanic medu po državah porekla bo sedaj padajoče z deležem, omejeno na štiri največje deleže. Če ti ne zajemajo vsaj 50 odstotkov vseh držav porekla, bo označevanje vsebovalo le te štiri največje deleže. V okviru direktive pa je predvideno poročilo Evropske komisije o možnostih navajanja porekla sadja in sladkorja v marmeladah in sokovih. 

kmetijstvo med označevanje slovenija oznake