vestnik

Oproščeni prispevki se lahko izvzemajo iz davčnega obračuna

Vestnik, 7. 5. 2021
STA
Samostojni podjetniki normiranci lahko oddajo popravek obračuna, pravijo pri FURS-u.
Aktualno

V davčnih obračunih, oddanih za leto 2020, se oproščeni prispevki lahko izvzemajo iz davčnega obračuna. Samostojni podjetniki normiranci lahko oddajo popravek obračuna, pravijo pri FURSu.

Finančna uprava RS je na spletni stran objavila spremembo, povezano z davčno obravnavo oproščenih  prispevkov za socialno varnost pri normirancih.  Po novem stališču se prispevki, plačani s strani države, pri normirancih lahko izvzemajo iz davčnega obračuna. 

Zadeva se nanaša na fizične osebe z dejavnostjo-normirance, ki jim prispevke plačuje država (npr. samozaposleni v kulturi) ali na ostale podjetnike normirance, ki so jim bili na podlagi protikorona ukrepov za obdobje marec-maj 2020 oproščeni prispevki za socialno varnost.

Kaj to pomeni za zavezance, ki so že oddali letne davčne obračune za leto 2020?

Zavezanci, ki so že oddali letne davčne obračune za leto 2020 (rok je bil 30. april 2021), bodo lahko prek sistema eDavki ponovno oddali obračun kot popravek, pravijo pri FURSu. V tem popravku bodo morali oproščene prispevke izvzeti iz prihodkov v točki 2.6 obračuna DDD-DDD. Popravka obračuna sicer niso dolžni podati oziroma je prostovoljna, prinaša pa ugodnejšo davčno obravnavo.

Pri oddaji davčnih obračunov za leto 2021 pa se prispevki, ki jih plača država, pri normirancih ne bodo več izvzemali iz davčnega obračuna, so še zapisali.

furs samostojni-podjetniki normiranci obračun