vestnik

Spremstvo otroka v šolo je neodložljiv opravek 

I. B., 18. 10. 2018
Saso Bizjak
Po oceni Vrhovnega sodišča je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek,
Aktualno

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v sporu glede pravice do plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan ocenilo, da gre za neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev pričakuje, da ga bodo preživeli s svojim otrokom. 

Sodišče je namreč razsojalo o sporu med delavcem in delodajalcem, in sicer zaradi vprašanja, kaj se šteje za drug neodložljiv opravek, ki med drugim utemeljuje pravico do plačane odsotnosti z dela po Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Torej, ali se tak oprave šteje tudi spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan.Prvostopenjsko sodišče je najprej delavcu priznalo pravico do plačane odsotnosti, nakar je Višje delovno in socialno sodišče kasneje spremenilo prvostopenjsko sodbo in in zavrnilo zahtevek delavca, ker je ocenilo, da te pravico nima. Do take odločitve je prišlo, ker razlaga Odbora za razlago kolektivne pogodbe ni bila objavljena v Uradnem listu RS. V omenjeni kolektivni pogodbi, ki ureja plačano odsotnost z dela, je namreč določeno, da je lahkodelavec v posameznem koledarskem letu odsoten en dan z dela spravico do nadomestilaplače. In sicer zaradi"smrti bližnjih sorodnikov (stari starši, brat, sestra, vnuk, vnukinja, tašča, tast), vpoklica k vojaškim vajam, ki trajajo več kot šest dni, in drugih neodložljivih opravkov".


797b92fe0dc4b8395f70a491d0f19f63
Igor Napast
Po oceni Vrhovnega sodišča je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek,


Sedaj pa je Vrhovno sodišče spremenilo sodbo višjega in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. Pojasnilo za tako odločitev pravi, da pravica, ki jo delavci zagotavlja kolektivna pogodba, ne more biti odvisna od interpretacije Odbora za razlago kolektivne pogodbe. Se je pa strinjalo s stališčem, da razlaga kolektivne pogodbe ni bila ustrezno objavljena. Mora pa po njihovi razsodbi delodajalec upoštevati vsa določila kolektivne pogodbe, ki ga zavezuje, in da mora sodišče, ko gre za ohlapen pojem, kot v tem primeru neodložljiv opravek, ta pojem samo razložiti.


Vrhovno sodišče je tako sprejelo stališče, da je "drug neodložljiv opravek" treba razumeti kot dogodek, ki ga ni mogoče odložiti na kasnejši čas. Po oceni Vrhovnega sodišča je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek, pri katerem se od staršev pričakuje, da ga bodo preživeli s svojim otrokom, zato ima naravo "neodložljivega opravka".



Ta odločitev Vrhovnega sodišča je bila sprejeta v zvezi z določbo Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, a podobno določbo vsebujejo tudi nekatere druge kolektivne pogodbe, med drugim Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, ki velja za vse javne uslužbence.

Andrej Petelinsek
Po oceni Vrhovnega sodišča je spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan enkraten in neodložljiv dogodek,
prvi šolski dan vrhovno sodišče razsodba