vestnik

Sproščanje ukrepov bo potekalo po regijah

Vestnik, 8. 1. 2021
Twitter Miha Orešnik
Tonin, Janša in Počivalšek so predstavili dopolnjen načrt sproščanja.
Aktualno

Premier Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so danes predstavili ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa.

Janez Janša je uvodoma povedal, da se nahajamo v najzahtevnejšem obdobju epidemije in vrha še nismo dosegli. V podobni situaciji pa da je precejšen del severne poloble. "Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov, preden bodo učinki cepljenja začeli zaustavljati epidemijo." Dodal je, da je bilo sproščanje za praznični čas dogovorjeno tudi v evropskem okvirju in je bilo izven načrta sproščanja, ki ga je vlada sprejela na začetku decembra. 

načrt
Vlada RS
Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov.

Premier je še dejal, da je vlada zaradi spremenjene epidemiološke situacije včeraj načrt sproščanja prilagodila in dopolnila z merili sproščanja ukrepov po regijah. Ukrepanje v regijskem okvirju je od tega trenutka naprej po besedah Janše edina niša. Ko bo država kot celota dosegla določene kriterije, se bodo stvari sproščale v regijah z najboljšo epidemiološko sliko. 

Ukrepi, ki so bili sprejeti na včerajšnji seji vlade, bodo veljali najmanj do 18. januarja za celo državo. Naslednjo sredo pa bo vlada ponovno ocenila situacijo in ukrepe pretresala na podlagi novih kriterijev. Če bo stabilno stanje obdržano do omenjenega datuma, Janša ocenjuje, da bodo vsaj nekatere regije lahko deležne sproščanja ukrepov. Prioriteta pri sproščanju bo vračanje v šolske klopi.

načrt sproščanja ukrepov
Vlada RS
Prenovljen načrt sproščanja ukrepov.

Tonin je ob tem povedal, da bo ta načrt prispeval k predvidljivosti. V preteklosti je bila vlada namreč deležna očitkov, da se spremembe dogajajo čez noč. 

koronavirus slovenija ukrepi