vestnik

Sraka obsojen zaradi goljufije, hkrati ni več direktor Sinergije

Timotej Milanov, 17. 12. 2018
Timotej Milanov
Stanislav Sraka več ni direktor Sinergije, kot pravi, je do zamenjave v vrhu družbe prišlo na njegovo pobudo.
Aktualno

Vodenje agencije prevzel Jasmin Kukec, ki pojasnjuje, da sodni postopek ni povezan z menjavo v vrhu družbe, ta se je po njegovih besedah zgodila zaradi prilagajanja novim zahtevam države

Stanislav Sraka ni več direktor Razvojne agencije Sinergija. Na tem položaju ga je zamenjal diplomirani upravni organizator Jasmin Kukec, ki je v preteklosti že bil zaposlen na Sinergiji. »Pri izvajanju evropskih projektov je potrebna moja operativna prisotnost, hkrati stroški direktorja, ki smo jih imeli, več niso upravičeni. Gre za nova navodila službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, zato nam ni preostalo drugega. Sprememba, ki sem jo predlagal nadzornemu svetu družbe, se je zgodila na mojo pobudo,« zadevo pojasnjuje Sraka. Tudi Kukec pravi, da se je sprememba zgodila zaradi prilagajanja agencije novim zahtevam države: »gospod Sraka bo več delal na evropskih projektih, sam pa pri vodenju agencije.« Hkrati je bil pred kratkim na okrajnem sodišču v Murski Soboti zaključen postopek, v katerem je bil Sraka kot sostorilec obsojen zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in zaradi goljufije na škodo Evropske unije.

Prikazala sta lažne podatke

Gre za zadevo iz leta 2011, ko sta Matjaž Jaušovec, takratni direktor družbe Veščina iz Andrejec, in Sraka kot pooblaščenec družbe predložila lažne dokumente v postopku za pridobitev nepovratnih sredstev za razvoj mikro podjetij. Na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja sta namreč vložila prijavni obrazec, v katerem sta navedla, da bo družba izvedla naložbo DOLB Martjanci, gre za gradnjo sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso in ostale obnovljive vire energije v Martjancih. Pri tem sta zamolčala, da je bila investicija delno že izvedena, saj je bil toplovod vgrajen že leta 2007. Na podlagi lažnih podatkov je agencija izdala odločbo o pravici do sredstev za celotno naložbo, tudi za že vgrajeno opremo, tako sta Jaušovec in Sraka skupno pridobila 44 tisoč evrov evropskih in državnih sredstev za lažno navedeno delo in material. Svojo vlogo je pri tem odigral tudi Danilo Zver, takratni direktor družbe Monting iz Turnišča, ki naj bi izvedla projekt.


994c187897d4fd6999b8e6159c0ab5d3
Timotej Milanov
Stanislav Sraka več ni direktor Sinergije, kot pravi, je do zamenjave v vrhu družbe prišlo na njegovo pobudo.


Zver je naklepno pomagal Jaušovcu in Sraki, tako da je leta 2012 Monting izdal Veščini lažne načrte za izvedbo projekta, pri tem je pa vedel, da zaračunana dobava in montaža materiala ni bila opravljena, saj je bil, kot rečeno, material vgrajen in delo opravljeno že leta 2007. Po mnenju sodišča je Zver tudi vedel, da bosta Jaušovec in Sraka omenjene lažne načrte uporabila za lažno prikazovanje izvedbe investicije, s čimer sta izvršila kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti na škodo državnega proračuna in kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske unije. V družbi Veščina, ki je v lasti Irene Bejtovič z Grosupljega, je danes direktorica Valerija Vogrinčič, sicer zaposlena v Ustanovi lokalna razvojna fundacija za Pomurje, ki deluje na istem naslovu kot Sinergija. Kot pravi, je na prošnjo lastnice vodenje družbe začasno prevzela z letošnjim decembrom, Jaušovca pa po njenih besedah že dolgo ni več v podjetju, ki sicer nima zaposlenih. Na vprašanje o zadevi, ki je bila na sodišču, pravi: »Vem da se tu nekaj dogaja, a sem se že ob prevzemu vodenja podjetja z lastnico dogovorila, da odgovarjam samo za zadeve od prvega decembra naprej, z zadevami, ki so se dogajale pred tem, pa se ne ukvarjam.« Družba Monting je danes v stečaju.

Še vedno meni, da so ravnali pravilno

Sraka je bil pogojno obsojen na eno leto in tri mesece zapora, hkrati pa mu je bila izrečena še denarna kazen 5810 evrov. Isto kazen je dobil Jaušovec, Zver pa je bil pogojno obsojen na deset mesecev zapora. »Tega ne bom komentiral, to ni vezano na delo v Sinergiji,« pojasnjuje Sraka, ki pravi, da je pri spornem projektu sodeloval zgolj kot svetovalec in da kljub odločitvi sodišča še vedno meni, da so pri izvajanju projekta ravnali v skladu s pravili.
Družbeniki v Sinergiji, ki ima svoje prostore v Martjancih, kjer je trenutno deset zaposlenih, so poleg dvanajstih prekmurskih občin še Gospodarska zbornica Slovenije, Zavarovalnica Triglav in Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota. Agencija je bila ustanovljena leta 1998 kot Razvojni center Sinergija, katerega naloge naj bi med drugim bile pospeševanje razvoja podjetništva v regiji, izvajanje nalog iz razvojnih programov in strokovna pomoč občinskim upravam.
Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice, ta je s 13-odstotnim lastniškim deležem med večjimi družbeniki Sinergije, na njenem območju pa agencija tudi opravlja svojo dejavnost, pravi, da z zadevo ni seznanjen in je zato ne želi komentirati.

Bernarda Balažic Peček
Hiša v središču Martjanec, v kateri deluje Sinergija. 
Sinergija Stanislav Sraka