vestnik

(FAZANERIJA) Vodni vir bi ukinili, še prej pa nadgradili

Rok Šavel, 20. 6. 2022
Aleš Cipot
Na območju stadiona se trenutno mudi z deli na glavnem igrišču, ki jih je možno izvesti v skladu z veljavnim prostorskim aktom.
Aktualno

Okoli večjih investicij na vodovarstvenem območju še veliko neznank – Igrišča niso več v igri.

Prvega julija bo minilo eno leto od takrat, ko so svetniki Mestne občine Murska Sobota sklenili, da se sprožijo aktivnosti za iskanje in določitev novih virov pitne vode, ki bodo v prihodnje nadomestili vodni vir Fazanerija. Ta je najstarejši vodni vir v vodovodnem sistemu B, ki je v uporabi od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar je v zadnjem obdobju postal trn v peti mestne občine in nogometnega kluba Mura, ki domuje na vodovarstvenem območju. Veljavni predpisi namreč za vodovarstveno območje ne dopuščajo veliko manevrskega prostora za morebitne novogradnje in druge večje infrastrukturne posege. Soboška občina pa, kot smo že poročali, na tem območju načrtuje športnorekreacijski center Fazanerija.

Nasprotovanje podiranju dreves 

V osnutku izhodišč za pripravo potrebnega občinskega podrobnega prostorskega načrta je bila predvidena tudi gradnja pomožnih igrišč, a je ta namera iz sklepa o pripravi prostorskega akta, ki ga je še takratni župan Aleksander Jevšek sprejel 22. aprila, izpadla. Občina je med pripravo prostorskega akta prejela 12 vlog z različnimi predlogi in pripombami k osnutku, po pojasnilih mestne uprave so iz njih razbrali, da večinoma vsi nasprotujejo podiranju dreves za namen umestitve nogometnih igrišč. Zato bodo postopek sprejemanja prostorskega akta nadaljevali brez pomožnih igrišč, ki si jih v soboškem prvoligašu Mura tako zelo želijo.


»Predvsem se s tem prostorskim aktom usmerjamo na vsebine, ki bodo omogočale pridobitev gradbenih dovoljenj za gradnjo tribun ob obstoječem stadionu in drugih potrebnih objektov in naprav, potem tudi gradnjo novih bazenov, pokritih ali nepokritih, ter morebitno pokritje obstoječih bazenov. V aktu bodo predvideni ohlapni prostorskoizvedbeni pogoji, ki bodo dopuščali možnost ureditve drugih športnih površin s spremljajočimi programi ter možnost večnamenske športne dvorane ob Kopališki ulici,« pojasnjujejo v mestni upravi in poudarjajo, da bo javnost ponovno vključena v fazi javne razgrnitve vseh gradiv, prostorski akt pa bo v dvofaznem postopku sprejemal mestni svet.

Kot še pravijo v mestni upravi, bodo vključeni tudi vsi pristojni nosilci urejanja prostora, torej tako imenovani soglasodajalci, in brez njihovih pozitivnih mnenj prostorskega akta za Fazanerijo ne bo mogoče sprejeti. 

fazanerija2
Rok Šavel
Pomožna igrišča za Muro so izpadla iz načrtov, po pojasnilih mestne občine zaradi večinskega nasprotovanja podiranju dreves.



Dokležovje ali Vučja vas? 

V vsakem primeru bojazni za rdečo luč soglasodajalcev ne bi bilo, če Fazanerija ne bi bila več vodovarstveno območje, a pot do tja je dolga. Do opustitve vodnega vira Fazanerija lahko namreč pride šele, ko bodo vzpostavljeni novi nadomestni vodni viri, za kar je mestna občina naročila pri Geološkem zavodu Slovenije pregled dosedanjih raziskav za vzpostavitev novega vodnega vira.

Kot pojasnjuje Boštjan Zver, tehnični vodja družbe Vodovod sistema B, je predlog, da bi se novi vodni vir raziskal in potrdil na območju Dokležovja, če pa se pojavi potreba po aktivni zaščiti, se lahko v prihodnjih etapah dodatno razišče možnost vodnega vira pri Vučji vasi. Toda tudi za to je potrebnih kar nekaj korakov. Od sprejetja potrebnih prostorskih aktov, presoje vplivov na okolje, hidrogeoloških raziskav, projektiranja, pridobitve vodnih in drugih dovoljenj, za vse to pa bo treba zagotoviti še finančna sredstva.


Kljub temu da tečejo aktivnosti za opustitev vodnega vira Fazanerija, ki so sicer dolgotrajne narave, je v sklopu projekta nadgradnje vodovoda sistema B predvidena tudi nadgradnja nezaželenega vodnega vira, ki bo tako še vedno lahko zagotavljal letno 750 tisoč kubičnih metrov vode. V sklopu nadgradnje so po besedah Zvera predvidene aktivnosti za zagotovitev nemotenega delovanja vodnega vira v skladu s stanjem tehnike, veljavne zakonodaje in vodnega dovoljenja. Strošek nadgradnje vodnega vira Fazanerija znaša dobrih 267 tisoč evrov brez davka, a tehnični vodja družbe Vodovod sistema B poudarja, da je to manj kot en odstotek stroškov celotnega projekta nadgradnje vodovodnega sistema B. Ta namreč skupaj znaša več kot 27,5 milijona evrov brez davka. 


Podpora v vrhu države 


Za velikopotezni projekt v Fazaneriji, kjer trenutno na območju stadiona potekajo dela na glavnem igrišču, obstaja velika politična podpora. Že vlada Janeza Janše je 26-milijonski projekt športnorekreacijskega centra Fazanerija, ki zajema dograditev nogometnega stadiona, gradnjo parkirišč, rekonstrukcijo dela Razlagove ulice, dograditev letnega kopališča in gradnjo večnamenske športne stavbe in adrenalinskega parka, uvrstila na seznam pomembnih investicij. Aprila je bil v državnem zboru sprejet še zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Sloveniji v letih od 2023 do 2027, ki v navedenem obdobju predvideva 150 milijonov evrov državnega denarja.



Mestna občina se lahko tako optimistično nadeja uspeha na prihajajočih razpisih, odveč verjetno tudi ni, da je njen nekdanji župan Aleksander Jevšek kohezijski minister, njegov ministrski in strankarski kolega Matjaž Han pa bo ob reorganizaciji vlade pristojen tudi za šport. Projekt ŠRC Fazanerija je bil še uvrščen med najpomembnejše regijske projekte v regionalnem razvojnem programu pomurske regije 2021–2027.

Vabijo jih že drugam 

V Nogometni šoli Mura obžalujejo, če ureditev dodatnih igrišč za treninge ne bo možna v bližini stadiona, saj bodo v tem primeru primorani poiskati nove rešitve zunaj mesta in zunaj soboške občine. Kot poudarjajo, v bližnji okolici tako že najemajo več igrišč, ki jih tudi sami vzdržujejo, kar je poleg zahtevne logistike še velik strošek. »Tudi zato nas veseli, da se že zdaj na nas obračajo odgovorni iz drugih občin, ki nam ponujajo pomoč pri iskanju rešitve. Nekateri od njih so nam že priporočili primerna zemljišča za ureditev igrišč, ki si jih bomo pogledali v prihodnjih dneh. Seveda pa si želimo, da bi našli rešitev v bližini stadiona, da bi ostali v Murski Soboti.« 

fazanerija vodni-vir šrc-fazanerija