vestnik

Srečanje ob 90. obletnici

Tomo Köleš, 24. 9. 2018
Arhiv NTK Sobota
Igralci in predstavniki Sobote in Čakovca so zaznamovali jubilej prve tekme, ki je bila leta 1928. fotografija arhiv ntk sobota
Aktualno

Začela se je nova sezona v prvi in drugi slovenski ligi – Zanesljiva zmaga članic Keme in tesen poraz članov – V Čakovcu obudili spomine na prvo tekmo, ki je bila leta 1928 – Sobota organizator reprezentančnih dvobojev

Minulo soboto je bilo na sporedu prvo kolo v prvi moški in ženski ter drugi moški namiznoteniški ligi. Igralci puconske Keme so po hudem boju in treh zmagah Tomaža Pelcarja ter eni Luke Norčiča nesrečno izgubili doma v Zeleni dvorani s 4 : 5. Pri skupnem izidu 4 : 4 sta se za mizo odpravila Damjan Zelko in Matevž Črepnjak, do takrat še oba brez zmage. Slavil je Črepnjak s 3 : 1. Zanimivo, da je bilo na koncu po dobljenih točkah 346 : 336 za Kemo, a za skupni uspeh štejejo le posamične zmage. Za Maribor so jih prispevali Gregor Komac in Danilo Piljak po dve ter Črepnjak eno. Članice, varovanke trenerja Mirka Ungerja, so brez težav premagale mlado ekipo Letrike iz Vrtojbe s 5 : 0. Po dvakrat sta zmagali Nuša Vogrinčič in Staša Matis, enkrat pa Ana Kovačec. V ekipi je bila še Blažka Harkai. Prav tako je s 5 : 0 zmagal Interdiskont na tekmi s Savinjo. Za Korošce še naprej, zdaj že tretjo sezono, igra Mitja Horvat, ki je tokrat prispeval dve zmagi.

Sobota in Čakovec igrala po dolgih letih

Ekipa Sobota, ki se bo v letošnji sezoni borila za obstanek med najboljšimi, saj je ostala brez Bojana Paviča, je morala tekmo prvega kola preložiti, saj se je že pred prvenstvom dogovorila s klubom iz Čakovca, da ob 90. obletnici prve medsebojne tekme znova odigrata dvoboj. Leta 1928 je bil izid 9 : 7 za takratno Muro, hkrati pa je bila to tudi sploh prva znana mednarodna tekma med dvema kluboma, zato si je tudi Namiznoteniška zveza Slovenije (NTZS) izbrala to letnico za začetek svojega delovanja in tudi nekdanja skupna država je imela iz istega razloga to letnico za svoj začetek. V soboto ob 10. uri se je pred Gradsko kavarno, kjer se je leta 1928 odigrala tekma in kjer že 20 let stoji tudi spominska plošča, posvečena začetniku namiznega tenisa v Čakovcu Gezi Legensteinu in njegovi ženi, rojeni v Murski Soboti, Elizabeti Legenstein, v Čakovcu začela slovesnost. Govor je imel predsednik NTZS Marjan Hribar, ki se je odzval vabilu in bil zelo navdušen nad dogodkom, nekaj stavkov pa so dodali še predsednik hrvaške namiznoteniške zveze, podžupan Čakovca in predsednik domačega kluba ter zaželeli obilo užitkov na tekmi. Dvoboj je od 11.30 potekal v prostorih kluba STK Čakovec, postavili so dve mizi, preostali del dvorane pa pripravili za gledalce in za pogostitev vseh zbranih. V dvorani se je zbralo okoli 60 ljudi, tokrat pa je bil končni izid 4 : 4. V ekipi so bili po štirje veterani in dva člana. Vsak veteran je odigral eno tekmo. Postavi so naredili naključno in tako je Jože Žekš premagal Mira Uršanića s 3 : 2, Igor Vinčec je bil boljši od Vladimirja Šestaka s 3 : 1, Miran Močan je s 3 : 0 premagal Rina Meglo, Vojko Gumilar pa je izgubil z najboljšim domačim igralcem Dinom Šimonom z 0 : 3. Tako je bil po prvem delu dvoboja izid 3 : 1 za Soboto, zato dvojic ni bilo treba odigrati, saj je bil dogovor, da se bodo odigrale le v primeru izida 2 : 2. A so jih vseeno odigrali, vendar se niso štele k uradnemu izidu. Žekš in Vinčec sta s 3 : 1 premagala Šimona in Meglo, Močan in Gumilar pa sta bila s 3 : 2 boljša od Uršanića in Šestaka.

Do stote obletnice vsako leto ena tekma

Sledil je odmor za kosilo, nato pa še tekma članov. Najprej je Gregor Kocuvan izgubil z Matijo Barićem z 0 : 3, nato je na drugi tekmi Tomaž Roudi s 3 : 1 premagal Borisa Preksavca in na tretji izgubil z Barićem z 1 : 3. Sledil je še poraz Kocuvana v dvoboju s Preksavcem z 0 : 3 in končni izid je bil 3 : 1 za gostitelje. Zaradi dogovora o igranju dvojic samo v primeru izida 2 : 2 jih člani niso odigrali. Torej se je tekma končala s poštenih 4 : 4 in zanimivo, da se je leta 1978 dvoboj ob 50. obletnici prav tako končal neodločeno 1 : 1. Za Soboto sta takrat igrala danes že pokojna Mirko Unger st. in Janez Fridrih, za Čakovec pa Drago Magić in Franjo Soldat. Na tistem dvoboju sta bila tudi igralca na prvi tekmi, leta 1928, Janez Nemec in Geza Legenstein. Na tokratni pa so poleg šestih igralcev iz Murske Sobote bili še Slavko Kocuvan (predsednik NTK Sobota v letih 2003–2008), Ludvik Lazar (predsednik nadzornega odbora NTK Sobota), Davorin Dervarič (tajnik kluba) in Mitja Županek (trener in predsednik kluba), ki je v stiku z odgovornimi v Čakovcu tudi dal pobudo za srečanje ob 90. obletnici prve tekme. Člani Čakovca so se zelo potrudili in pripravili lepo pogostitev, Sobočani pa so jim izročili priložnostna darila Mestne občine Murska Sobota. Na koncu so se dogovorili, da se bodo do 100. obletnice prve tekme srečevali vsako leto, enkrat v Murski Soboti, drugič v Čakovcu.
NTZS pa je tudi zaradi omenjene obletnice zaupala organizacijo dveh članskih kvalifikacijskih tekem za evropsko prvenstvo Namiznoteniškemu klubu Sobota. Tako se bo ženska izbrana vrsta Slovenije že v torek, 2. oktobra, ob 18. uri v dvorani OŠ III pomerila s Poljsko, 20. novembra pa bo na istem prizorišču še moški obračun Slovenije in Romunije. Za slovensko reprezentanco bodo v Murski Soboti zaigrali vsi najboljši: Bojan Tokič, Darko Jorgić, Deni Kožul in Jan Žibrat.

Odprti turnir RS za kadete in kadetinje

Minulo nedeljo je bil v Tržiču 1. odprti turnir kadetov in kadetinj. Med 105 prijavljenimi je bilo tudi po šest predstavnikov Sobote in Keme. Jure Smodiš (Kema) je bil postavljeni nosilec na mestih od 5 do 8, a je v četrtfinalu presenetil četrtega postavljenega nosilca Miho Podobnika (Logatec) in ga premagal s 3 : 1 ter se tako uvrstil v polfinale. Nato ga je po velikem boju ugnal s 3 : 0 (11, 9, 11) prvo postavljeni nosilec Mihael Kocjančič (Arrigoni), ki je v finalu izgubil z Aljažem Goltnikom (Mengeš). Prav Goltnik je bil v četrtfinalu s 3 : 0 boljši od Jana Lipiča (Kema). Kocjančič je imel v osmini finala polno dela s še enim mladim igralcem Keme, Ninom Šegulo, boljši je bil s 3 : 2, v zadnjem, petem nizu pa je bilo 12 : 10 za prvega nosilca turnirja. Tako so vsi trije kadeti Keme napovedali resen boj za visoka mesta tako na letošnjih posamičnih turnirjih kot tudi na ekipnem državnem prvenstvu, ki bo 26. in 27. januarja 2019 v Murski Soboti. Rok Kapun (Sobota) se ni uvrstil na glavni turnir, to ni uspelo tudi mlajšima kadetoma Timiju Giderju in Luki Šantavcu (oba Sobota), a se od njiju več pričakuje med kadeti v naslednjih letih, letos pa se bosta imela priložnost dokazati že kmalu, na 1. odprtem turnirju RS za mlajše kadete, ki bo 21. oktobra v Puconcih. Takrat se lahko visoke uvrstitve nadeja tudi Eva Horvat (Sobota), ki je v Tržiču v osmini finala sicer izgubila s 3 : 0 s prvo nosilko turnirja Nušo Kadiš (Interdiskont). Kadiševa je v četrtfinalu klonila pred Tino Cafuta (Muta), kar je bilo veliko presenečenje. Prav Cafutova je bila usodna tudi za četrto postavljeno nosilko Blažko Harkai (Kema) v polfinalu in je šele v finalu izgubila z mlajšo kadetinjo, nečakinjo Bojana Tokiča, Saro Tokič (Letrika). V glavni žreb se je uspelo uvrstiti še Lari Belaj (Kema), a je že v prvem kolu izgubila z Mio Stanjko (Vesna) s 3 : 2. Iz kvalifikacij se Dajani Gošnjak Stojko in Evi Hauko (obe Sobota) ter mlajši kadetinji Živi Dogar (Kema) ni uspelo uvrstiti na glavni turnir, a so pridobile prepotrebne izkušnje, kar še posebej velja za Dogarjevo, ki je stara komaj 11 let.

Kaj zdaj berejo drugi