vestnik

STA bodo predlagali za državno odlikovanje

T. M., 25. 5. 2021
STA
Petra Lesjak Tušek, Mojca Zorko in Alenka Potočnik
Aktualno

V sklopu kampanje Za obSTAnek doslej zbrali že skoraj četrt milijona evrov

“Ko novinarji sklicujemo novinarske konference, je stanje resno,” je predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek povedala ob začetku tiskovne konference, ki sta jo DNS in Sindikat novinarjev Slovenije pripravila ob vstopu v zadnji teden kampanje Za obSTAnek. Cilj donacijske kampanje, s katero so začeli 3. maja ob svetovnem dnevu svobode medijev, je zbrati sredstva za delovanje Slovenske tiskovne agencije (STA), katere zakonsko določeno financiranje je vlada ustavila. 

Doslej so v sklopu kampanje zbrali 246 tisoč evrov, največ preko poslanih SMS sporočil in z donacijami, nakazanimi neposredno na posebni račun DNS. Dve tretjini sredstev so zbrali s pomočjo manjših nakazil preko SMS sporočil. Kampanja se bo uradno zaključila 31. maja, bo pa možno sredstva za STA na poseben račun DNS donirati še v juniju. Tovrstna donacijska kampanja za posamezni medij je bila po besedah Lesjak Tuškove še pred nedavnim nepredstavljiva in ne more biti nadomestek, s katerim bi vlado odvezali od plačila obveznosti. 

Društvo novinarjev Slovenije bo predsedniku Borutu Pahorju podalo tudi predlog za državno odlikovanje STA ob 30-letnici agencije. “Naj bo ta predlog tudi poziv k premisleku, kako pomembno je ovrednotiti in ceniti kakovostni medij ter ga tudi primerno izpostaviti. Odlikovati STA, ki delo še naprej opravlja z odliko, bi bilo nedvomno dostojno in verodostojno ter izraz smeri, v kateri medijski prostor mora nadaljevati in obstati,” je ob tem povedala predsednica DNS.

20210525-01061272
STA
Alenka Potočnik, Petra Lesjak Tušek in Mojca Zorko so na tiskovni konferenci predstavile dosedanji potek kampanje Za obSTAnek.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik pravi, da sindikat ves čas poziva vlado, da izpolni z zakonom določene obveznosti do STA. Prav tako so naznanili sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, ker Urad vlade za komuniciranje (Ukom) ni izpolnjeval pogodbenih obveznosti financiranja STA za lansko leto. Potreben bo tudi razmislek o prijavi mobinga, pravi Potočnikova: “Ne gre za običajen mobing znotraj družbe, torej delodajalca nad zaposlenimi, zato sodne prakse ni. Po mnenju več pravnikov pa Ukom in vlada že nekaj mesecev grobo posegata v dostojanstvo in varnost slehernega zaposlenega na STA.” Sredstva, zbrana v kampanji Za obSTAnek bodo po besedah Potočnikove za nekaj mesecev zagotovila plače in regres za letni dopust, a tudi sama izpostavlja, da to ni dolgoročna rešitev in da je vlada dolžna izpolniti svoje zakonsko določene obveznosti glede financiranja agencije.

“Težko je delati v tako negotovih razmerah, ko niti ne vemo, kakšne namene ima naš družbenik z nami. Nas pa podpora javnosti, ki jo doživljamo te dni, vsak dan opogumlja, da opravimo javno službo, ki ni plačana že več kot 140 dni,” pa je med drugim povedala urednica na STA in članica upravnega odbora DNS Mojca Zorko. 

V okviru kampanje je možno Slovenski tiskovni agenciji pomagati preko nakazil s SMS sporočili STA1 ali STA5 na 1919, ali z neposrednimi donacijami na posebni račun DNS. Kampanja se bo uradno zaključila 31. maja, bo pa možno na račun pri DNS sredstva za STA donirati še v juniju. 

sta dns