vestnik

Stara šola za varovana stanovanja

Majda Horvat, 7. 7. 2019
Majda Horvat
Lendavska občina bi z namenom ureditve varovanih stanovanj prevzela stavbo stare srednje šole. 
Aktualno

Lendavska občina bi v zameno državi prepustila svoj delež v športni dvorani

Lendavski župan Janez Magyar je pred nekaj meseci javno spregovoril o načrtih občine, da bi objekt stare dvojezične srednje šole, ki ga je za svoje skladišče uporabljal le še območni odbor Rdečega križa, uredili v varovana stanovanja. A še prej bo treba rešiti vprašanje lastništva, saj je objekt še vedno v lasti države oziroma ministrstva za šolstvo. Magyar je omenjal dve možnosti – brezplačni prenos na občino ali sklenitev dogovora o zamenjavi, in sicer za lastniški delež, ki ga ima ta v športni dvorani pri zdajšnji srednji šoli. Občina je namreč za gradnjo šole leta 2005 zagotovila zemljišče in uredila drugo potrebno infrastrukturo, za kar je prispevala nekaj več kot dva milijona evrov (takrat 500 milijonov tolarjev), prav tako je prispevala za 1750 m2 veliko športno dvorano, ki so jo z namenom organiziranja mednarodnih tekem v njej zgradili večjo, kot so predpisani standardi za šolske telovadnice.
Postopki so šele v teku, so nam sporočili z lendavske občine, s šolskega ministrstva pa, da so kot upravljalec stavbe bivše dvojezične srednje šole že januarja 2015 podali soglasje za brezplačni prenos na občino, vendar prenos v skladu z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki ga vodi ministrstvo, pristojno za gospodarstvo, ni bil izveden.
Predstavniki lendavske občine in ministrstva so se letos, 13. maja, dogovorili, da se zaradi načrtovane zamenjave najprej izdela etažni elaborat športne dvorane pri zdajšnji dvojezični srednji šoli, vzpostavi etažna lastnina ter opravi cenitev prostorov tako stare šole kot športne dvorane, kar bo potem predmet menjalne pogodbe med ministrstvom in občino.
občina lendava