vestnik

Starše bogatejše za več kot 40 milijonov evrov vredno investicijo

Maja Račič, 4. 10. 2023
Harvey Norman
Generalna direktorica Harvey Norman za CEE regijo Melissa Wilson v pogovoru z vodjo investicij in vzdrževanj Harvey Norman, Markom Kavčičem, in direktorjem podjetja Kolektor Koling, Markom Trampužem.
Aktualno

Harvey Norman je eno izmed največjih in najbolj priznanih mednarodnih podjetij v panogi maloprodaje elektronike, gospodinjskih aparatov, pohištva in še mnogo drugega.

Zdaj ni več skrivnost – prvi in največji kupec v novi Obrtni coni Zlatoličje v Občini Starše je avstralski megatrgovec Harvey Norman. Kakšen objekt bodo zgradili na skoraj 5 hektarjev velikem zemljišču? Zakaj ravno Starše in kaj to pomeni za domačine? Se obetajo tudi nova delovna mesta? 

Tik ob avtocesti na relaciji Maribor-Ptuj lahko opazimo dolgo oranžno ograjo, ki se vije ob skoraj 5 hektarjev velikem zemljišču. Tam bo kmalu zrastel novi logistični center, investitor pa – priznano podjetje, ki se ukvarja s prodajo pohištva in tehničnega blaga, Harvey Norman. 

»Objekt, ki je sodobno in trajnostno zasnovan, bo zgrajen v 3 nivojih, skupno pa bo obsegal skoraj 50.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin,« je na otvoritvi gradbišča povedala predstavnica podjetja Harvey Norman, Maja Račič

trgovina, harvey-norman
Harvey Norman
Varnost je na prvem mestu: generalna direktorica podjetja Harvey Norman za CEE regijo Melissa Wilson si je takole nadela zaščitno čelado.

Zakaj tako velik objekt? Ker z razvojem in širitvijo podjetja – tako v Sloveniji, kot sosednjih državah – potrebujejo prostor, ki bo zadostil vsem njihovim logističnim potrebam. »Trenutno smo razpeti med Ljubljano in Zagrebom, kmalu pa se bo pridružila še Budimpešta, kjer načrtujemo odprtje prve trgovine Harvey Norman na Madžarskem. In obrtna cona tu v Staršah je pravzaprav odlična strateška točka med vsemi 3 prestolnicami, torej med slovensko, hrvaško in madžarsko,« je pojasnila Račičeva. 

Objekt bo visok 20 metrov, posebnost pa je 29.000 m² velika streha, ki bo pred-pripravljena za namestitev sončne elektrarne. »Zavedamo se, da smo del širše skupnosti in si prizadevamo za pozitiven vpliv povsod, kjer poslujemo,« so povedali v Harvey Norman. Sončne panele imajo sicer že nameščene tudi na strehah vseh njihovih 5 poslovalnic po Sloveniji – v Mariboru, Celju, Ljubljani, Kopru in Novem mestu. »Kot zanimivost lahko povem, da približno petino elektrike, ki jo porabimo, proizvedemo z obnovljivimi viri, torej s pomočjo sončnih žarkov,« je dodala predstavnica podjetja. 

trgovina, harvey-norman
Harvey Norman
Rokovanje ob novih začetkih uspešnih poti

Gradnja bo sicer potekala v 3 fazah. V prvi fazi, ki bo predvidoma zaključena že do sredine prihodnjega leta, bo zgrajenih približno 17.000 m² skladiščnih površin, ki se bodo raztezale na dveh nivojih. »Zavedamo se pomena, ki ga ima projekt za investitorja, in verjamemo, da bo naša ekipa gradbenih strokovnjakov, ki bo bedela nad izvedbo, dela opravila strokovno, kvalitetno in natančno,« je ob tem povedal direktor podjetja Kolektor Koling, Marko Trampuž

In kakšna je vrednost investicije? V prvi fazi okoli 16 milijonov evrov, sledili bosta še dve fazi s skupno kvadraturo 31.500 m² in ocenjeno investicijo v višini 28 milijonov evrov. Skupno bo podjetje Harvey Norman v gradnjo novega logističnega centra Starše torej investiralo več kot 40 milijonov evrov. 

V podjetju Harvey Norman so se ob tej priložnosti zahvalili Občini Starše in še posebej županu Stanislavu Greifonerju. Prvi pogovori med podjetjem in Občino so stekli pred približno dvema letoma, tako eni, kot drugi pa so pohvalili uspešno medsebojno sodelovanje.  

trgovina, harvey-norman
Harvey Norman

»Harvey Norman je eno izmed največjih in najbolj priznanih mednarodnih podjetij v panogi maloprodaje elektronike, gospodinjskih aparatov, pohištva in še mnogo drugega. Prisotnost tovrstnega podjetja v naši občini ne bo samo povečala gospodarske aktivnosti, temveč bo tudi prispevala k razvoju infrastrukture in ustvarjanju novih delovnih mest,« je povedal župan. 

Dodal je, da je bila priprava projekta dolgotrajen proces, »ki je zahteval veliko truda in sodelovanja vseh vpletenih strani«. Podjetju se je zahvalil za zaupanje in njihovo zavezanost h kakovosti in trajnostnem razvoju. »Z otvoritvijo logističnega centra se odpirajo nove priložnosti za rast in razvoj naše občine. Prepričan sem, da bomo skupaj uspeli izkoristiti te priložnosti in obogatiti našo skupnost,« je še povedal Greifoner. 

Po besedah Alenke Majcen, vodje kadrovske službe v Harvey Norman, se z izgradnjo novega logističnega centra obeta približno 30 novih delovnih mest. »Gre za skladiščnike in nekaj podpornega osebja,« je pojasnila. Toliko delovnih mest je predvidenih že od zaključku prve faze gradnje, torej do sredine prihodnjega leta. Točnega podatka, koliko se jih bo še odprlo ob izgradnji druge in tretje faze gradnje, pa v podjetju za zdaj še nimajo. 

harvey-norman starše