vestnik

Zaskrbljeni starši v Svetem Juriju ob Ščavnici povzdignili glas zaradi težav pri varstvu otrok

Vestnik.si, 18. 6. 2021
Arhiv Občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Občinske seje so se udeležili tudi (z leve proti desni) predsednica sveta staršev Nuša Voršič, ravnatelj OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici Marko Kraner, pomočnica ravnatelja Anita Zelenko in vodja vrtca Sonček Andreja Majcen.
Aktualno

Ustanovili komisijo za sprejem otrok v vrtec, ki bo odločala, kateri otrok bo jeseni lahko obiskoval vrtec in kateri ne. Z rebalansom proračuna zagotovili ureditev začasnih prostorov za dve vrtčevski skupini.

Občinskim svetnikom Svetega Jurija ob Ščavnici se je na tokratni seji pridružilo več zaskrbljenih staršev, učiteljev in vzgojiteljev. S tem so hoteli svetnikom pokazati, da jim ni vseeno za to, kar se dogaja, saj zaradi njihovih razprtij najbolj trpijo otroci. Po besedah ravnatelja Marka Kranerja je stanje alarmantno, brez varstva bi lahko jeseni ostala skupina vrtčevskih otrok.

občinska-seja, sveti-jurij-ob-ščavnici
Arhiv Občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Zaskrbljeni starši, pa tudi učitelji in vzgojitelji, so se seje udeležili z namenom, da občinskim svetnikom pokažejo, da jim ni vseeno za to, kar se dogaja.

Ne želijo zasedanja komisije
Kot je na seji pojasnila predsednica sveta staršev Nuša Voršič, so bili pred kratkim zaradi negotovih razmer primorani ustanoviti komisijo za sprejem otrok v vrtec, ki bi odločala, kateri otrok bo jeseni lahko obiskoval vrtec in kateri ne. V želji, da omenjena komisija ne bi nikoli zasedala, so se nato obrnili na župana in občinske svetnike s prošnjo, da najdejo rešitev, ki bo odvzela skrbi marsikateremu staršu v zvezi z iskanjem prostega mesta v vrtcih sosednjih občin. »Otroci, ki bodo začeli vzgojno-izobraževalno pot v drugi občini in navezali stike z vrstniki, se z veliko verjetnostjo ne bodo več vrnili v domačo občino, da bi tu nadaljevali šolanje. Tega si zagotovo ne želi nihče,« je povedala in dodala, da se je v začetku junija ogleda prostorov šole in vrtca udeležilo sedem občinskih svetnikov. Pri tem so se seznanili z dejstvom, da so tri vrtčevske skupine začasno nastanjene v šoli, zaradi prezasedenosti šolskih prostorov pa bo od septembra tam zagotovljen prostor le za dve skupini. »Prostori v šoli niso prilagojeni za predšolsko vzgojo, ampak so 'hladni' in tudi z vidika varnosti neprimerni. Vrtec v šoli pa navsezadnje jemlje prostore šolskim otrokom, zato ima recimo drugi razred pouk v mansardi, kjer je poleti zelo vroče, klimatska naprava pa tudi ni zdrava rešitev. Otroci imajo v tej pregreti učilnici pouk ves dan, vse šolsko leto. Prostorska stiska se je tako iz vrtca razširila še na šolo,« je poudarila Voršičeva. Tudi v objektu vrtca Sonček je trenutno ena skupina nastanjena v neprimernem večnamenskem prostoru. Da potrebnega prizidka k vrtcu ali nove enote vrtca zaradi nesoglasij med županom in občinskimi svetniki še nekaj časa ne bo, se zavedajo, na seji so zato izrazili le prošnjo, da svetniki z rebalansom zagotovijo začasno rešitev. »Krvavo potrebujemo tretjo lokacijo,« je dejala.

občinska-seja, sveti-jurij-ob-ščavnici
Arhiv Občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Zaskrbljeni starši, pa tudi učitelji in vzgojitelji, so se seje udeležili z namenom, da občinskim svetnikom pokažejo, da jim ni vseeno za to, kar se dogaja.

Za začasne prostore 100 tisoč evrov
Župan Anton Slana je zato z rebalansom predlagal najem dolgoročnega kredita v višini 710 tisoč evrov za gradnjo štirioddelčnega prizidka vrtca Sonček in 100 tisoč evrov za projekt, v okviru katerega bodo v objektu, ki je bil sprva namenjen Centru ponovne uporabe, uredili začasne prostore za vrtec. Tam naj bi jeseni nastanili dve skupini. Rebalans je vseh osem prisotnih svetnikov potrdilo. Kot pa je po seji ponovno povedal župan, v času njegovega mandata štirioddelčnega vrtca, kljub temu da je v proračunu potrjen in da je z rebalansom potrjen tudi najem dolgoročnega kredita za ta namen, ne bodo gradili, saj ne ustreza normativom niti ne zagotavlja drugih potrebnih prostorov.

občinska-seja, sveti-jurij-ob-ščavnici
Arhiv Občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Svet staršev je ustanovil komisijo za sprejem otrok v vrtec, ki bo odločala, kateri otrok bo jeseni lahko obiskoval vrtec in kateri ne.

Vztraja pri gradnji večjega vrtca 
Župan Slana namreč še vedno vztraja, da bo gradil vrtec s petimi oddelki. Kot smo že poročali, je občina na februarski razpis šolskega ministrstva prijavila gradnjo obeh vrtcev, torej tako štiri- kot petoddelčnega. Ministrstvo je občino pozvalo k dopolnitvi vloge za štirioddelčni vrtec, ker pa se občina ni odzvala, so vlogo zavrgli. Za petoddelčni vrtec pa niso zbrali dovolj točk, zato denarja niso dobili. 
Na tokratni seji je župan svetnikom predlagal sprejetje sklepa, po katerem bi lahko objavili javno naročilo za gradnjo petoddelčnega vrtca s pripadajočimi prostori in povezavo z obstoječim vrtcem. Kot je pojasnil župan Slana, naj bi ministrstvo avgusta objavilo še en razpis, odprt postopek javnega naročila pa bi občini pomagal, da dobi večje število točk ter s tem denar za gradnjo vrtca. Predlagani sklep so z večino glasov umaknili z dnevnega reda in tako onemogočili tudi nadaljnjo razpravo o njem. 

Arhiv Občine Sveti Jurij ob Ščavnici
Župan Anton Slana vztraja pri gradnji večjega vrtca.
sveti-jurij-ob-ščavnici vrtec-sonček