vestnik

Ste že izkoristili turistične in nove bone? Počivalšek napovedal, da jih ne bodo podaljšali

Vestnik, STA, 12. 10. 2021
Nataša Juhnov
Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21.
Aktualno

Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je na novinarski konferenci v Ljubljani danes dejal minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.

Do ponedeljka so upravičenci unovčili 1,53 milijona lanskih turističnih bonov v vrednosti 215,86 milijonov evrov. Izkoriščenih je torej okoli 75 odstotkov bonov, je na novinarski konferenci ob prestavitvi Dnevov slovenskega turizma v Ljubljani danes povedal Počivalšek. Gre za bone, ki jih je bilo mogoče unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Te bone je vsem prebivalcem Slovenije lani prinesel tretji protikoronski zakon, in sicer za polnoletne v vrednosti 200 evrov, za mladoletne pa v vrednosti 50 evrov. Skupna vrednost teh bonov znaša 356,86 milijona evrov. Od letos izdanih bonov, ki jih je mogoče koristiti širše na področju turizma, gostinstva, kulture in športa - t. i. bonov 21 - pa jih je bilo unovčenih 972.000 v vrednosti 68,31 milijonov, navaja Počivalšek. Spomnil je, da to predstavlja okoli 48 odstotkov vseh bonov. 

Boni 21 so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim v vednosti 50 evrov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov. Turistični boni so se po besedah gospodarskega ministra "pokazali za odličen ukrep, ki je rešil številna podjetja". "Odločali smo se med dvema možnostma: dati turističnemu gospodarstvu denar za to, da ne dela, ali dati denar vsem prebivalcem in se mora turistično gospodarstvo potruditi, da pride do teh sredstev. Mislim, da smo se pravilno odločili in da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila," je dejal Počivalšek. "Jasno pa moram povedati, da ne razmišljamo o tem, da bi te bone podaljšali za naprej. Šlo je za pomoč turističnemu gospodarstvu za lansko in letošnje leto," je še dodal minister.

turizem država pomoč koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi