vestnik

Ste že zamenjali pnevmatike? Po 15. novembru je obvezna uporaba zimske opreme

Vestnik.si, STA, 11. 11. 2023
Bobo
Po 15. novembru je obvezna uporaba zimske opreme.
Aktualno

Zaradi nižanja temperatur ter bližajočih se zimskih razmer morajo vozniki za svoja motorna vozila po 15. novembru zagotoviti obvezno zimsko opremo, med drugim zimske pnevmatike. Poleg tega pa naj vozniki za večjo varnost v prometu vožnjo prilagodijo stanju vozišča, zavirajo narahlo ter povečajo varnostno razdaljo, svetujejo na policiji.

V zimskih razmerah, ko je vreme nepredvidljivo, morajo predvsem vozniki motornih vozil upoštevati možne hitre spremembe voznih razmer. Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema motornega, pa tudi priklopnega vozila, za kar morajo vozniki pravočasno poskrbeti, so zapisali na policiji.

Bliža se namreč 15. november, ko zakon predpisuje obvezno uporabo zimske opreme na motornih vozilih, ki traja do 15. marca prihodnje leto in v zimskih razmerah. Slednje bo spodbudilo tudi postopno nižanje temperatur in meje sneženja.

amzs, pnevmatike, verige, menjava-pnevmatik
Damjana Nemeš
Po 15. novembru je obvezna uporaba zimske opreme.


Nasvete kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere so tudi letos pripravili pri Avto-moto zvezi Slovenije, kjer so opravili tudi test 32 zimskih pnevmatik. Kot so zapisali na spletni strani, je test zopet dokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost.

Kako se pripraviti na zahtevnejše vozne razmere

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. "Zimske pnevmatike morajo imeti globino profila najmanj 3 milimetre. Če zimskih pnevmatik še nimamo nameščenih, pa moramo imeti letne pnevmatike prav tako z globino profila 3 milimetre ter snežne verige," je še navedel. 

amzs, pnevmatike, verige, menjava-pnevmatik
Damjana Nemeš
Po 15. novembru je obvezna uporaba zimske opreme.

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti, so poudarili na Agenciji za varnost prometa. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila. Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki ob uporabi preprečuje zmrzovanje stekla, so navedli na spletni strani.

Kakšne so globe? 

V primeru, da voznik za svoje vozilo ni zagotovil predpisane zimske opremo v obdobju, ko je ta obvezna, ga policija lahko kaznuje s predpisano globo 40 evrov. Policisti lahko voznika z višjo globo kaznujejo tudi, če na primer ne očisti motornega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje ali omejuje promet na določenem delu ceste, lahko policisti voznika kaznujejo s 1000 evri globe.

promet gume menjava-gum