vestnik

Končan je stečaj, ki je zaznamoval regijo

Majda Horvat, 15. 2. 2023
Nataša Juhnov
Uradno se je končal stečajni postopek podjetja Mura.
Aktualno

Pred dnevi se je uradno končal stečajni postopek podjetja Mura. Vsi poskusi ustvariti Feniksa na pogorišču so bili neuspešni.

Ta se je začel 2. oktobra 2009, zaradi njegove uvedbe je brez dela ostalo 2624 delavcev. Obljube takratnega vodstva o pripravljenih izhodih z ustvarjanjem zdravega jedra nove Mure ter o pomoči države za tiste delavke in delavce, ki v teh jedrih več ne bodo dobili priložnosti, sklicevanja na dogovore z glavnim nemškim partnerjem Hugo Bossom o nadaljnjem sodelovanju ter pozneje vsi nesrečni poskusi ustvariti Feniksa na pogorišču Mure, tekstilne dejavnosti v Murski Soboti več niso postavili na piedestal.

229829378eb242cfe8be7f58b5e307ef
Nataša Juhnov
Uradno se je končal stečajni postopek podjetja Mura.

Murskosoboško okrožno sodišče je 10. februarja objavilo sklep o končanju stečajnega postopka za nekoč paradno podjetje v regiji. Tega je začel stečajni upravitelj Branko Đorđevič, ki je javnosti najbolj ostal v spominu po tem, da je prodajal naseljena Murina stanovanja, končal ga je Marko Zaman. Ta je v svojem končnem poročilu navedel, da so s prodajo premoženja Mure iztržili 14,7 milijona evrov, skoraj 2,5 milijona evrov pa so pridobili z najemninami in drugimi prihodki. Po razdelitvi stečajne mase med upnike je na računu ostalo 31 tisoč evrov. Ta denar se bo namenil za poplačilo stroškov stečajnega postopka in izplačilo zadnjih deležev nagrad stečajnemu upravitelju. Zbrana stečajna masa se je porabila za poplačilo ločitvenih upnikov, ki so od skupaj 43 milijonov evrov vseh priznanih terjatev, izterjevali 25 milijonov evrov, prednostne terjatve, v katerih so zajete predvsem obveznosti do delavcev, so znašale skoraj osem milijonov evrov, prav toliko navadne terjatve.

mura stečaj končanje