vestnik

(Stečaj Mode Mi&lan) Med upniki tudi nekdanji direktor

D. N., 11. 5. 2024
Jure Kljajić
Na seznamu terjatev, ki jih upravitelj priznava v celoti, so med drugim neizplačane plače, odpravnine ali neizkoriščen dopust za 102 zaposlena, vse sodijo med prednostne terjatve.
Aktualno

Celoten postopek bo končan predvidoma do marca 2026, zaposleni pa bi lahko bili poplačani že prihodnje leto

Na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so bili pred dnevi objavljeni sklepi in pisanja, izdani v postopkih zaradi insolventnosti tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec. Objavljeni so bili osnovni seznam preizkušenih terjatev, otvoritveno poročilo stečajnega upravitelja Draga Dubrovskega, predlog načrta poteka stečaja oziroma likvidacijskega postopka, predlog predračuna stroškov stečajnega oziroma likvidacijskega postopka ter redno poročilo stečajnega upravitelja, v katerem se ta sklicuje na otvoritveno poročilo, ki je bilo izdelano šele 28. aprila letos. Iz tega je razvidno, da je denarna stečajna masa 31. marca 2024 pred izplačilom tekočih plač znašala 14.297 evrov, vendar ima stečajni dolžnik neporavnane tekoče obveznosti do dobaviteljev v skupni višini 9154 evrov.

moda-mi&ian, stečajni-upravitelj, drago
Jure Kljajić
Stečajni upravitelj Drago Dubrovski je izdelal redno poročilo o stanju stečajne mase tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec.

Osnovni seznam preizkušenih terjatev kaže, da je skupno prijavljenih za 4.512.502 evra terjatev, od tega je več kot 3,3 milijona evrov navadnih terjatev, nekaj manj kot 191 tisoč evrov ločitvenih terjatev, slabih 768 tisoč evrov prednostnih terjatev in nekaj manj kot 188 tisoč evrov pogojnih terjatev. Skupno je priznanih za 1.576.654 evrov terjatev, prerekanih je nekaj manj kot 2.936.000 evrov. 

Končni seznam do konca junija

Na seznamu terjatev, ki jih upravitelj priznava v celoti, so med drugim neizplačane plače, odpravnine ali neizkoriščen dopust za 102 zaposlena, vse sodijo med prednostne terjatve. Nekaj več kot 22 tisoč evrov je terjatev Javnega sklada Republike Slovenije za regionalni razvoj in razvoj podeželja, približno 86 tisoč evrov terjatev Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo, nekaj več kot 177 tisoč evrov terjatev podjetja Fischerkleidung iz Nemčije, nekaj manj kot 179 tisoč evrov pa terjatev Nove kreditne banke Maribor.

Na seznamu terjatev, ki jih upravitelj delno priznava in delno prereka, je terjatev nekdanjega direktorja in lastnika podjetja Milana Mörca. Ta je prijavil za nekaj manj kot 219 tisoč evrov terjatev, priznanih mu je bilo nekaj več kot 98 tisoč evrov. Upnik je namreč kot družbenik stečajnemu dolžniku oziroma podjetju odobril več kratkoročnih posojil v času, ko bi moral kot dober gospodar družbi zagotoviti lastni kapital. Posojila so bila 31. decembra 2020 spremenjena iz kratkoročnih v dolgoročna, čeprav bi morala biti spremenjena v kapital, zato Mörec v stečajnem postopku ne more uveljavljati zahtevka za povračilo posojil, je zapisano v obrazložitvi.

Med terjatvami, ki jih upravitelj v celoti prereka, je tudi tista družbe Elektronček, ki jo vodi Joc Pečečnik, pred koncem večinski lastnik gornjepetrovskega podjetja. Družba je prijavila za več kot 1,8 milijona evrov terjatev, ki pa so razlog prerekanja zato, ker je upnik kot družbenik stečajnemu dolžniku odobril več kratkoročnih posojil v času, ko bi moral kot dober gospodar družbi zagotoviti lastni kapital ali pa bi moral dana posojila pred prevzemom lastništva ob njihovi zapadlosti v času lastništva spremeniti v lastni kapital, zato v stečajnem postopku ne more uveljavljati zahtevka za vračilo posojil.

Poleg seznama terjatev je znan tudi predlog načrta poteka stečajnega postopka. Do konca junija bo tako izdelan še dopolnjen in končni seznam prijavljenih terjatev, sledi nadaljnje opravljanje poizvedb, podrobna analiza nepremičnin, opreme in zaloge za prodajo, nato pa izterjava terjatev, priprava predloga za začetek prodaje premoženja in izdelava rednega poročila. V celotnem prihodnjem letu sta predvideni prodaja premoženja z javnimi razpisi ter razdelitev posebne in prednostne razdelitvene mase, v katero sodijo tudi poplačila neizplačanih plač, odpravnin in neizkoriščenih dopustov za zaposlene, med januarjem in marcem 2026 pa naj bi bil stečajni postopek podjetja tudi v celoti končan.

***null***

moda-mi&lan stečaj gornji-petrovci drago-dubrovski