vestnik

Stečaj Nafte Petrochem bližje koncu. Egipčani plačali kupnino

Majda Horvat, 31. 5. 2022
Majda Horvat
Egipčani bi morali kupnino nakazati že v začetku decembra 2021, vendar je prišlo do zamude.
Aktualno

Premoženje so kupili z namenom, da opremo za petrokemično proizvodnjo razstavijo in odpeljejo.

Egipčani so prek družbe Marcus Aurelius, ki ima poslovni sedež v nekdanjih upravnih prostorih Naftine družbe v Trimlinih, plačali celotno kupnino za zadnje prodajano premoženje Nafte Petrochem v stečaju. Ta je znašala 2,8 milijona evrov neto, prodajale pa so se nepremičnine (zemljišča, zgradbe ter infrastruktura in rezervoarji) in premičnine (procesna in druga oprema) ter poslovni delež v višini 51 odstotkov v družbi Industrijske storitve. Egipčani bi morali kupnino nakazati že v začetku decembra 2021, vendar je prišlo do zamude. Najprej zaradi dveh pregledov neposredne tuje naložbe, in sicer pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in pri Novi Ljubljanski banki, nato pa še zaradi nadzora pri aktivaciji akreditacije pri Centralni banki v Egiptu zaradi vojaških spopadov v Evropi.

Stečajni upravitelj Silvo Zorec pravi, da bo vplačilu kupnine sledil prenos lastništva premoženja na kupca, pripravil pa bo tudi končno razdelitev stečajne mase. To naj bi se zgodilo po dopustih, kmalu zatem pa bi stečajni postopek lahko tudi končal.

In kateri bodo nadaljnji koraki kupca? Znano je, da je premoženje kupil z namenom, da opremo za petrokemično proizvodnjo razstavi in odpelje domnevno v eno od azijskih držav, za nepremičnine pa bo iskal druge kupce. Položaj direktorja v družbi Marcus Aurelius je že prevzel Andraž Ercek, ki se ukvarja prav z nepremičninskimi posli. Kljub nekaterim informacijam, da naj bi se hkrati z nakupom premoženja v stečajnem postopku sklenil tudi posel z družbo Liberty two methanol LLC iz ameriške zvezne države Delaware, do tega naj ne bi prišlo. Ameriška družba je namreč ob Nafti Petrochem drugi družbenik v podjetju Industrijske storitve z 49-odstotnim poslovnim deležem, v lasti pa ima tudi nedelujočo tovarno metanola, ki je bila prav tako prodana v stečajnem postopku Nafte Petrochem avgusta 2017.

nafta-petrochem stečaj