vestnik

Stečajni upravitelj JP Prlekija stisnil župane v kot: "Z avgustom sami skrbite za vodo!"

Rok Šavel, 9. 7. 2024
Nataša Juhnov
Stečajnemu upravitelju Borutu Sokliču je prekipelo, saj med župani očitno ni prevladal razum, skoraj gotovo pa nimajo pogojev, da bi lahko že z avgustom sami zagotavljali izvajanje gospodarske javne službe, čeprav je pred dnevi vsaj na papirju začelo delovati javno podjetje Prleška komunala, ki ga vodi Boris Filipič, eden od podžupanov ljutomerske občine.
Aktualno

Ker se večina občin več ne želi odreči najemnini za infrastrukturo, niti jamčiti za izgubo, Javno podjetje Prlekija v stečaju več ni zmožno poslovati.

Kaos v vodovodnem sistemu C se nadaljuje tudi v stečajnem postopku Javnega podjetja (JP) Prlekija, ki je do sedaj kljub stečaju poslovalo in izvajalo gospodarsko javno službo oskrbe s pitno vodo in odvajanje in čiščenje odpadne vode, čeprav v zelo ekstremnih razmerah.

Stečajnemu upravitelju Borutu Sokliču je prekipelo, saj med župani očitno ni prevladal razum, skoraj gotovo pa nimajo pogojev, da bi lahko že z avgustom sami zagotavljali izvajanje gospodarske javne službe, čeprav je pred dnevi vsaj na papirju začelo delovati javno podjetje Prleška komunala, ki ga je ustanovila četverica občin iz ljutomerske upravne enote. Vodi ga, sodeč po javno dostopnih podatkih, Boris Filipič, eden od podžupanov ljutomerske občine.

Soklič se je namreč, kot smo že poročali, z občinami dogovoril za poseben režim obratovanja v času stečaja, ki je v praksi pomenil, da so se občine v mesecu maju in juniju odpovedale pravici do najemnine za infrastrukturo. Toda ta dogovor ni bil podaljšan.

"Zato sem od vas pričakoval, da – če se že niste začasno do prevzema obratovanja pripravljeni odpovedati najemninam - zagotovite vsaj jamčevanje za pokrivanje morebitnega negativnega rezultata. Na tem mestu je potrebno jasno izpostaviti, da so bile na takšno rešitev pripravljene občine Gornja Radgona, Radenci in Apače, dočim so občine Ljutomer, Križevci, Veržej, Razkrižje in Sv. Jurij ob Ščavnici predlaganemu jamčevanju kategorično nasprotovale. Ni odveč zato zapisati ugotovitev, da se slednje občine očitno zavedate možnosti negativnega poslovnega izida, pa vendarle niste pripravljene storiti ničesar, da bi se to preprečilo," je stečajni upravitelj v elektronskem dopisu navedel županom osmerice in pojasnil, da javno podjetje v stečaju ni dolžno poslovati, sploh pa ne sme poslovati z negativnim izidom, zato bo s koncem meseca julija prenehalo izvajati gospodarsko javno službo. Ravno tako bodo odpovedane pogodbe vsem zaposlenim, kar pomeni, da podjetje niti ne bo razpolagalo s kadrom, s katerim bi lahko izvajalo gospodarsko javno službo.

"Sami ste pahnili podjetje v stečaj!"

V dopisu je županom vrgel na dušo, da njegovo obvestilo vzamejo skrajno resno, hkrati pa je napovedal, da bo zaradi početja občin ogrožena oskrba s pitno vodo in odvajanje in čiščenje odpadnih voda in s tem neposredno prizadet javni interes, zato bo o tem obvestil javnost. 

"Za uveljavljanje izpodbojnosti pravnih dejanj in morebitne tožbe bo dovolj časa v prihodnje. Prav tako je prazen argument, da ne boste več prevzemali odgovornosti, ker ste že iz preteklega poslovanja JP Prekija dovolj oškodovani. Če v preteklosti niste potrdili ekonomske cene vode in ste s tem dejansko sami pahnili podjetje v stečaj, ob tem pa poslovanja kot družbeniki niste nadzirali ali pa ste le opazovali izčrpavanje podjetja, boste morali glede tega pač prevzeti odgovornost. Če boste občine pripravljene jamčiti za pokrivanje morebitne izgube tekočega poslovanja v stečaju, bomo s soglasjem sodišča zagotovili izvajanje JGS do trenutka, ko boste pripravljeni koordinirano in usklajeno prevzeti obratovanje. Morebitno soglasje sporočite v najkrajšem času. V nasprotnem primeru bomo na JPP pripravili vse potrebno za prevzem, od 1.8.2024 dalje pa boste občine samostojno pristojne in odgovorne za izvajanje gospodarske javne službe," je bil jasen v predhodnem dopisu Soklič, ki je tudi uresničil namero in za ta četrtek sklical novinarsko konferenco na to temo.

jp-prlekija stečajni-postopek oskrba-s-pitno-vodo vodovodni-sistem-c borut-soklič