vestnik

Štefan Pavlinjek: »Najprej moramo nekaj ustvariti, šele nato lahko delimo.«

Timotej Milanov, 20. 9. 2018
Aleš Cipot
Štefan Pavlinjek
Aktualno

Pomurski poslovnež in lastnik družbe Roto Štefan Pavlinjek je pred kratkim v okviru dogodkov Celjskega sejma sodeloval v razpravi, ki je bila po njegovih besedah neke vrste apel vladi s strani obrtne in gospodarske zbornice.

»Vsi tekmujejo v tem, kako bi dvignili izdatke za socialo, niče pa ne razmišlja, da je potrebno najprej nekaj ustvariti, šele nato lahko tudi delimo. Izven Slovenije nas še vedno dojemajo kot del Balkana, zato moramo biti vsaj za 20 odstotkov cenejši od konkurence, če želimo uspeti, pri tem pa surovine vsi kupujemo po istih cenah. Hkrati smo zaradi bližine Avstrije prisiljeni v dvigovanje plač, v kar nas sili predvsem odhod mladih na delo čez mejo. Posledično je zelo težko vlagati v razvoj in tekmovati na trgu,« se je Pavlinjek odzval na nekatere napovedane ukrepe nove vlade.
Država bi morala po njegovem mnenju najprej racionalizirati javno upravo. »Dvigovanje socialnih izdatkov ni dobra poteza, saj tako ljudje hitro postanejo zadovoljni s prejetimi sredstvi in se jim več ne ljubi iskati dela. S tem bomo zapravili mlado generacijo, ki bi morala od sebe dati največ.« Pavlinjek še meni, da država ne daje dovolj spodbud za zaposlovanje mladih. »V Sloveniji moramo okrepiti temelje, te pa predstavlja gospodarstvo. Namesto tega želimo naše gospodarstvo uničiti, ljudi, katerih šolanje smo financirali, pa podimo v tujino.«

Več o tej temi v prihodnji številki Vestnika
Štefan Pavlinjek Sejem MOS