vestnik

Zoisova in državna štipendija v novem šolskem letu združljivi. Koliko Pomurcev ju prejema?

I. B., 21. 12. 2023
Jure Kljajić
Poslanci so konec novembra sprejeli novelo zakona o štipendiranju, ki dijakom in študentom s šolskim letom 2024/25 omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati.
Aktualno

V Pomurju novembra podelili 3845 državnih štipendij. Zoisovo v minulem šolskem letu prejemalo 167 Pomurcev

Poslanci so konec novembra sprejeli novelo zakona o štipendiranju, ki dijakom in študentom s šolskim letom 2024/25 omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati. Doslej nista bili združljivi, Zoisova se je podeljevala kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti, medtem ko je državna dopolnilni prejemek za dijake in študente, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin.

Center za socialno delo Pomurje izpostavlja, da so glavne spremembe novele ZŠtip-1C:

- višine državne štipendije bodo od 1.1.2024 ostale v enaki višini, kot so v veljavi do 31.12.2023,

- s šolskim letom 2024/25 bo omogočeno istočasno prejemanje državne in Zoisove štipendije,

- štipendist ne bo upravičen do dodatka za uspeh, če bo prejemal tako državno kot Zoisovo štipendijo,

- štipendist bo upravičen do dodatka za bivanje samo pri eni izmed štipendij,

- štipendist bo upravičen do dodatka za posebne potrebe samo pri eni štipendiji.


Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predvidevajo, da bo dodatnih prejemnikov državnih štipendij na državni ravni v prihodnjem šolskem letu okoli štiri tisoč. Iz Pomurja je bilo do državne štipendije, o kateri odloča center za socialno delo (CSD), v novembru upravičenih 3845 dijakov in študentov, povprečna višina, upoštevajoč dodatke, pa je bila po informacijah CSD Pomurje 131,78 evra.


Koliko je upravičencev do Zoisove štipendije v tem letu, še ni znano, saj na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije pojasnjujejo, da bodo odločitve za vse skupine znane šele februarja. So nam pa odgovorili, da je v minulem šolskem letu Zoisovo štipendijo prejemalo 167 Pomurcev. Za dijake znaša 142 evrov, za študente 165 evrov, k osnovi pa je možno prejeti še dodatek za bivanje v višini slabih 95 evrov in dodatek za posebne potrebe v višini 59 evrov. 


Novela se dotika tudi zakona o urejanju položaja študentov, ki je maja 2022 spremenil 23. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev tako, da je določil dodatni 6. in 7. dohodkovni razred ter povišal takratne zneske državnih štipendij. Tako je določeno, da se državne štipendije z novim letom ne bodo zmanjšale, ampak bodo ostale na enaki višini kot konec tega leta. Štipendisti bodo januarja prejeli nove odločbe, s katerimi bo odločeno o višini državne štipendije od 1. januarja. »Vlog ni treba oddajati, saj bodo centri za socialno delo izdajali odločbe po uradni dolžnosti,« so zapisali v CSD. Vse odločbe za državno štipendijo za tekoče šolsko leto so bile izdane z dvofaznim izrekom, ki je določal štipendijo od septembra oziroma oktobra do novega leta. Nova odločba pa bo na naslove prišla januarja in v njej bo odločeno o višini državne štipendije. 

zoisova-štipendija državna-štipendija