vestnik

(GORNJA RADGONA) Mura še nikoli s takim pretokom, poplavilo je sejmišče

Vestnik.si, 6. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Poplave 2023, Gornja Radgona
Aktualno

Presežen je bil 85 let star rekord.

Agencija Republike Slovenije za okolje je sporočila, da je bil opoldne v Gornji Radgoni zabeležen največji pretok reke Mure, znašal je 1460 kubičnih metrov na sekundo. Prejšnji najvišji pretok je bil izmerjen 23. maja 1938, ko je znašal 1408 kubičnih metrov na sekundo. Mura je v Gornji Radgoni sicer od jutra do poldneva narasla za okoli 10 centimetrov, pretok pa se je 1380 v nekaj urah povišal na 1460. Zaradi visoke podtalnice je zalilo sejmišče.

Kot nam je v telefonskem pogovoru zaupala županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš, je treba na območju občine še zmeraj prekuhavati vodo. "V Segovcih v vodarni delujejo vse črpalke, tudi v Podgradu trenutno delajo. Ekipe so bile na obhodu po celotnem nasipu, torej od mosta do stadiona in preverile vodotesnost nasipa. S tem namenom so napolnili še nekaj vreč s peskom in z njimi dodatno utrdili majhne vmesne nasipe," je povedala županja in potrdila, da je do vdora podtalnice prišlo na sejmišču, medtem ko se to k sreči (še) ni zgodilo v domu starejših občanov. Dodala je še, da so gasilci z dronom ugotovili, da se je sprožil še en dodaten plaz v občini. Več v spodnjem posnetku telefonskega pogovora.

poplave-2023, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Poplave 2023, Gornja Radgona

poplave-2023, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Poplave 2023, Gornja Radgona

Na Petanjcih izpad na merilnem mestu

Kako je na Petanjcih, ni znano, saj je prišlo do izpada podatkov na tamkajšnjem hidrološkem merilnem mestu. "Po informacijah našega opazovalca je verjetno prišlo do zalitja postaje, dostop do postaje trenutno ni mogoč," tako ARSO. 

Kako bo v prihodnjih urah?

Na agenciji napovedujejo, da ima Mura na mejnem odseku z Avstrijo ustaljen pretok s trendom počasnega zmanjševanja. Prav tako poročajo, da je pretok Mure v Gornji Radgoni trenutno ustaljen in se danes še ne bo znatno zmanjševal. 

reka-mura pretok arso