vestnik

Nekatere pomurske turistične točke že vabijo, druge se odpirajo konec tedna

D.N., I.B., 21. 5. 2020
Nataša Juhnov
Kot prvi je obiskovalce spet vabil grad Grad.
Aktualno

Preverili smo, katere turistične destinacije v naši pokrajini so že odprte in kako poteka obisk, ter kdaj se bodo odprle še ostale.

Med prvimi turističnimi destinacijami v Pomurju, ki so spet vabile goste, je bil grad Grad. Odprli so ga 8. maja, obiskovalci pa morajo v razstavnih prostorih nositi zaščitno masko, poskrbeti za razkuževanje rok ob vstopu v središče za obiskovalce, spoštovati morajo dva metra medsebojne razdalje ter se ne dotikati razstavljenih predmetov. 

Pretekli petek se je odprl tudi doživljajski park Vulkanija. Direktorica Danijela Krpič pravi, da so smernice za delovanje dobili s kulturnega ministrstva, upoštevali bodo tudi priporočila NIJZ. Poleg splošno znanih ukrepov, ki jih bodo morali obiskovalci upoštevati, velja tudi, da se bo vstopalo posamično, v družbi družine ali v manjših skupinah, ki ne smejo šteti več kot tri osebe. »V Vulkaniji smo že naredili stekleno pregrado med prostorom za vodenje in trgovino, tako da imamo sedaj dva ločena prostora. Vodenje bo potekalo vsakih 20 minut za posamezno družino ali skupino,« pove direktorica in doda, da morajo obiskovalci ogled napovedati oziroma počakati na prost termin vodenja. 

140d838dfbacffa73378bee4a7840aa8
Nataša Juhnov
Odprt je tudi doživljajski park Vulkanija.

Paviljon Expano naj bi predvidoma odprli po 25. maju. Kot nam je povedala vodja Helga Lukač, še čakajo na dodatna navodila NIJZ. Ta za zdaj še svetuje, da turistični objekti, v katerih so tudi interaktivni prikazi, ostanejo zaprti, da se prepreči kontaktni prenos. Če bo NIJZ vztrajal pri enakem priporočilu, bodo v Expanu preučili možnosti in preverili prakso pri drugih podobnih objektih. Trenutno imajo tudi deaktiviran nakup vstopnic, bodo pa, ko bo znan datum, rezervacije sprostili. Že zdaj je znano, tako Lukačeva, da bodo število obiskovalcev pri nekaterih tematskih točkah prilagodili. 

b59ffc7715b8a1cdcda0a40ef19faa8c
Aleš Cipot
Expano se bo odprl po 25. maju.

Ta konec tedna bodo odprli pustolovski park Bukovniško jezero. Povedali so nam, da bodo zaščitne maske nosili le zaposleni, obiskovalcem pa ne bo treba. Razkuževati se bo morala oprema, ki jo bodo obiskovalci nosili, skupno pa bo, tako ocenjujejo, na različnih plezalnih poteh po parku lahko naenkrat 60 ljudi. Poti so namreč precej narazen. Za zdaj je še težko napovedati, kaj pričakujejo od ponovnega zagona parka, glede na izkušnje iz preteklih tednov, ko se je ob Bukovniškem jezeru zbralo dosti ljudi, pa se nadejajo dobrega obiska. 

To soboto ponovno odpira svoja vrata tudi stolp Vinarium. Obratoval bo vse dni v tednu, in sicer med 9. in 20. uro.

Nataša Juhnov
Vinarium se odpira ta vikend.
vinarium-lendava pustolovski-park-bukovnica lendava Bukovnica