vestnik

Strategija in kmetijski zakoni: »Dokument je dobro pripravljen«

Janko Votek, 23. 6. 2019
Jure Zauneker
Aleksandra Pivec je predstavila sklepe javne razprave o resoluciji in predlogih nove kmetijske zakonodaje. 
Aktualno

Vlada bo resolucijo Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021 obravnavala julija.

Ministrica Aleksandra Pivec je po končani javni razpravi predstavila sklepe o predlogu resolucije o razvoju kmetijstva po letu 2021 in napovedala, da jih bo vlada obravnavala v začetku julija. Ministrica je izrazila zadovoljstvo z dobrim odzivom kmetov ter zainteresirane javnosti, ki dokument ocenjujejo kot dobro pripravljen. Resolucijo Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021, ki je politični strateški dokument in daje podlago za načrtovanje prihodnjih ukrepov skupne kmetijske politike, po ministričinih besedah čakajo le še manjši popravki.



»Splošno stališče je, da je dokument zelo dobro pripravljen, da izraža popolnoma nov pristop, pri katerem na kmetijstvu gledamo z vidika potreb, želja in zahtev družbe našega okolja, in na ta način naslavlja tako segment pridelave/predelave kakovostne varne hrane, vidika varovanja okolja, ki postaja vedno bolj ambiciozno in tudi na ravni EU z vedno višjimi zahtevami in cilji, in z vidika celovite obravnave razvoja podeželja. Ta nov pristop je zaznan in s tega stališča je tudi manj priporočil ali pripomb k pripravljenemu dokumentu,« je pojasnila kmetijska ministrica.

Zagotavljanje zemljišč

Skupaj z resolucijo bo ministrstvo za odločanje v vladi še pred parlamentarnimi počitnicami pripravilo tudi predlog zakona o zagotavljanju zemljišč za namene izvajanja raziskovalnih in izobraževalnih procesov s področja kmetijstva in gozdarstva. Za ta predlog namreč v javni razpravi po ministričinih pojasnilih niso prejeli dodatnih predlogov.
K predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah nekaterih zakonov s področja kmetijske zemljiške politike je v javni razpravi prispelo 43 pripomb in pobud, po Sloveniji pa je ministrstvo organiziralo 22 javnih predstavitev. Najbolj pogoste pobude, ki so prispele, so bile povezane s prednostnim vrstnim redom pri nakupu kmetijskih zemljišč ter dobo zakupa in podaljševanjem zakupnih razmerij kmetijskih zemljišč v lasti države.
Profimedia
Aleksandra Pivec dokumentacija razvoj podeželja