vestnik

Študentsko delo v Pomurju: V povprečju osem evrov na uro

Anja Vlaj, 26. 8. 2023
STA
Študentsko delo
Aktualno

Urne postavke višje zaradi pomanjkanje delavcev. Trenutno največje povpraševanje po hostesah.

Študentsko delo študentom in dijakom omogoča, da zaslužijo nekaj denarja, obenem pa si pridobijo delovne izkušnje že v času izobraževanja. Minimalna urna postavka se je letos januarja s 6,17 evra bruto zvišala na 6,92 evra bruto, a kljub temu v Mladinskem servisu – Pomurskem študentskem servisu ne zaznavajo večjega povpraševanja po študentskem delu. »Urna postavka pri takšnem manjšem zvišanju enostavno ne vpliva na povpraševanje po študentskem delu,« pravi Darko Kutoš iz Pomurskega študentskega servisa. So pa urne postavke zaradi pomanjkanja delavcev višje. Tako lahko študent dobi tudi 12 evrov na uro. Pri tem Kutoš navede predvsem delo v strežbi ter dela, kjer so potrebna specifična znanja, kot sta programiranje in prevajanje. Običajne urne postavke se gibljejo med 7 in 8 evri bruto. Dodaja še, da višina urne postavke neposredno vpliva na to, ali se bo študent odločil za opravljanje dela ali ne, in da je v tem trenutku največje povpraševanje po hostesah, saj je pred vrati sejem Agra v Gornji Radgoni.

Število mladih, ki se odločijo za delo prek študentske napotnice, se po besedah Kutoša v zadnjih 30 letih ni bistveno spremenilo. Študenti namreč zelo radi zaslužijo kakšen evro, pa naj bo to v poletnem času ali med letom, ko imajo čas. Navede tudi primerjavo z Avstrijo, kjer je veliko študentskega oziroma poletnega dela, vendar morajo tam študentje, ki delajo, plačati vse prispevke, urne postavke pa so podobne kot pri nas. Vsem mladim, ki iščejo delo prek študentskega servisa, Kutoš svetuje, naj najprej dobijo napotke, kako priti do dela. »Prvi korak je registracija. Za študentsko delo je treba pri nas oddati pisni obrazec, ki vsebuje osnovne podatke, potrebne za izdajo študentske napotnice, ki je formalnopravno dokument, s katerim se lahko gre delat,« pravi in poudari, da morajo biti študenti pozorni, da izberejo pravi študentski servis, še posebej če iščejo delo v lokalnem okolju.

študentsko delo
Profimedia
Kakšna je resnica študentskega dela?

Kutoš svetuje tudi, da se tisti, ki želijo delati prek študentske napotnice, pri njih ali pri sošolcih in znancih, ki so že opravljali študentsko delo, pozanimajo, kako in kje najti delo. Kot še pove, so zdaj tisti, ki želijo delati poleti, za iskanje dela že malo prepozni, saj da je v poletnih počitnicah največji naval okoli prvega julija in si je delo treba zagotoviti pred tem datumom. Ponudniki študentskega dela tudi iščejo kadre, da zapolnijo vrzeli v delovnem procesu, ki nastanejo zaradi dopustov, ali ker želijo zaposliti mlade ljudi, ki jih kasneje lažje vključijo v delovni proces. »Na ta način ogromno študentov in dijakov kasneje dobi redne službe v teh podjetjih, kjer jih v tem času preizkusijo in vidijo, kakšna je njihova motivacija, znanje, želja, spretnosti, in to je zelo dober način, da podjetje pride do zanesljivih ljudi.«

Študentsko delo lahko opravljajo mladi od 15. leta. Ali so kakšne omejitve glede dela tistih, ki še niso polnoletni? »Te omejitve so zelo relativne. Zakon ne govori neposredno o tem, da mladoletnik ne bi smel delati tega ali onega, so pa omejitve večinoma pri delodajalcih, ki menijo, da je tisti, ki je polnoleten, bolj soliden delavec, kot pa tisti, ki je star komaj 15 let,« pravi Kutoš in dodaja, da so omejitve pri prodaji tobaka in alkohola, nekateri delodajalci pa študentov tudi ne želijo zaposliti na blagajni, čeprav zakonske osnove za to ni.

Veselje do dela

Zakaj so se odločila za delo prek študentske napotnice, kakšne so prednosti dela, koliko so bili stari, ko so dobili prvo službo, in katera dela so že opravljali, smo vprašali nekaj pomurskih študentov.
Sabina Zeković, študentka Fakultete za varnostne vede, je prek napotnice začela delati, ko je bila stara 19 let. Za delo se je odločila, ker pravi, da rada dela in dodatno zasluži. Prednost takšnega dela je po njenem mnenju ta, da lahko izbere čas dela takrat, ko ji najbolj ustreza. Opravljala pa je že delo v trgovini (na blagajni) in na Loteriji.

Tudi Tilen Kovač, študent prava, je prek študentske napotnice začel delati pri 19 letih. Dela, ker si želi finančno varnost in pridobiti nove izkušnje. Prednosti vidi v pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju in neomejenosti delovnih ur. Delal je že v proizvodnji, v trgovini in v anketnem studiu, kjer mu je bilo najbolj všeč.

Tudi Janja Hajdinjak že tretje leto dela v trgovini v domačem kraju in s tem sledi zgledu staršev in starejše sestre, ki so prav tako začeli delati kot študentje. »Z zaposlenimi se dobro razumem, sicer pa je treba poleg dvigovanja težjega blaga še paziti, da so prodajne police vedno urejene. Pomembna je tudi komunikacija s strankami,« pravi in doda, da je vsaka taka izkušnja pomembna.

študensko-delo sejem-agra