vestnik

Štumpf odločil, da birmanci ne bodo več spremljani s strani botrov, odzval se je papež Frančišek

Vestnik.si, 5. 3. 2024
Jure Kljajić
V soboški škofiji birmancev pri prejemu zakramenta birme ne bodo več spremljali botri.
Aktualno

Na zaskrbljenost vernikov se je odzval papež Frančišek.

Soboški škof Peter Štumpf je lansko leto po posvetovanju z duhovniki in nekaterimi laiki sprejel odlok, s katerim je odločil, da birmancev pri prejemu zakramenta birme ne bodo več spremljali botri. Ta odločitev je sprožila razpravo in različna mnenja med verniki, še posebej med starši, nekateri so se odločno uprli tej spremembi.

škof-peter-štumpf
Jure Kljajić
Soboški škof Peter Štumpf je sprejel odlok, s katerim je odločil, da birmancev pri prejemu zakramenta birme ne bodo več spremljali botri.

Nekateri starši so izrazili svoje nestrinjanje s to odločitvijo, ena od njih, ki se podpisuje kot NN, pa je celo pisala papežu Frančišku. Papežev tajnik mons. Roberto Campisi je v pismu, ki ga je NN prejela 20. februarja 2024, odgovoril s sledečo vsebino:

"Spoštovani starši,
sveti oče je prejel prijazno pismo z dne 24. januarja, v katerem ste izrazili svoje presenečenje glede sklepa murskosoboškega škofa, da prekine vlogo botrov in boter pri zakramentu birme na škofijskem ozemlju.
Papež Frančišek se zahvaljuje za plemenito dejanje sinovske vdanosti. Opogumlja vas, da še in še vztrajno pričate za vero in dovolite Svetemu Duhu, da vas vodi s svojimi darovi. Na vas in na vaše drage kliče nebeško varstvo brezmadežne Device in rad pošilja svoj očetovski blagoslov.
Glede vsebine, ki jo izpostavljate, vam sporočam, da so določbe, ki jih je sprejel spoštovani msgr. Peter Štumpf ad experimentum. Tudi nekateri drugi škofje po svetu so iz pastoralnih vzrokov sprejeli enako odločitev. Torej, medtem ko vas spodbujamo, da zaupate Cerkvi, ki ima vedno v srcu dobrobit  duš, vam predlagamo, da se obrnete na vašega župnika, ki vam bo gotovo dal primerna pojasnila.
Z iskrenim spoštovanjem.
Mons. Roberto Campisi
Tajnik"

peter-štumpf papež-frančišek birma botri odgovor
Kaj zdaj berejo drugi