vestnik

Subvencije na kmečkih računih ta mesec

Janko Votek, 15. 1. 2019
Aktualno

Kmetje bodo dobili za poldrugi odstotek več denarja

Agencija bo sredstva za sheme neposrednih plačil za subvencijsko leto 2018 izplačala v dveh delih. Agencija je že začela z izdajo odločb za sheme neposrednih plačil za leto 2018. Letošnja novost je, da bodo neposredna plačila vsem upravičencem izplačana v dveh delih.
Nov način izplačil neposrednih plačil v dveh delih bo omogočil maksimalno črpanje razpoložljivih sredstev in preprečil morebitne obnove ter zahteve po vračilih preveč plačanih sredstev. Za prvi del izplačila v višini do 80 odstotkov pripadajočih sredstev za posamezno kmetijo bo Agencija izdala začasno odločbo in izvedla delno izplačilo ta mesec. V januarju bo tako skupno izplačanih okrog 108 milijonov evrov neposrednih plačil. Za drugi del (preostanek) bo Agencija izdala končno odločbo in izvedla izplačilo za preostali pripadajoči del za posamezno kmetijo v marcu 2019.
Vzroki za takšno odločitev so zagotoviti čim več izplačil za vse kmetije v najkrajšem možnem času. Zahtevni izračuni natančnih višin sredstev za vsak posamezen ukrep (plačilne pravice, zelena komponenta, mladi kmet, mleko itd.), ki so možni šele po obračunu vseh vlog.
Povišanje vrednosti ovojnice za sheme osnovnih plačil (na ravni države je za lansko leto višja za 1,5 odstotka) bo upoštevano in vidno na končni odločbi.