vestnik

Subvencioniranje omrežnine v občini Šalovci se bo zmanjšalo  

D. N., 24. 1. 2019
Damjana Nemeš
Člani občinskega sveta Občine Šalovci so se sestali na 3. seji.
Aktualno

Občinski svet Občine Šalovci se je sestal na 3. seji občinskega sveta, na kateri so med drugim sprejeli turistično in promocijsko takso v občini ter višino ekonomske cene vzgojno-varstvenega programa v vrtcih Občine Šalovci.

V 2. obravnavi je občinski svet potrdil spremembo Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem, šport in kulturo Šalovci, katerega ustanoviteljica je občina. Kot je povedal župan Občine Šalovci Iztok Fartek, je nujno, da se v odlok vnese sprememba o vršilcu dolžnosti direktorja. »Dokler se ne imenuje direktor zavoda po redni poti preko javnega razpisa za celo obdobje, moramo imenovati vršilca dolžnosti direktorja, ki bo to funkcijo opravljal do imenovanja direktorja,« je še dodal. Občinski svet je predlagano spremembo soglasno potrdil.


c4eb594fafbfa1753047d561ecab98a5
Damjana Nemeš
Člani občinskega sveta Občine Šalovci so se sestali na 3. seji.


Člani občinskega sveta so na seji obravnavali tudi višino turistične in promocijske takse v občini, ki se je uvedla v skladu z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma. Višina turistične takse v občini Šalovci tako znaša 0,80 evra, promocijska taksa pa 0,20 evra. Člani občinskega sveta so se strinjali, da je cilj občine pridobiti čim več turistov, zato bodo sprejeli predlagano ceno, ki jo bodo sčasoma s spremembami Odloka o turistični in promocijski taksi lahko tudi povišali.


V 5. točki dnevnega reda so obravnavali Sklep o določitvi ekonomske cene vzgojno-varstvenega programa v vrtcih Občine Šalovci. »Moje stališče je bilo vedno, da so otroci naše največje bogastvo, zato pri njih ne moremo varčevati,« je povedal Albin Gubič, član občinskega sveta. Predlagani in sprejeti ekonomski ceni sta bili 452,86 evra na otroka za šalovski vrtec, od tega občina sofinancira 82,86 evra na otroka, ter 419,64 evrov na otroka za domanjševski vrtec, od tega občina sofinancira 49,64 evra na otroka. Domanjševski vrtec je sicer v lanskem letu od januarja do avgusta pridelal izgubo v višini 7.989,73 evra. Ta primanjkljaj bo iz proračuna pokrila Občina Šalovci, o čemer so se člani občinskega sveta soglasno strinjali. Prav tako je bila določena in sprejeta cena storitve pomoči družini na domu, ekonomska cena za omenjeno storitev od ponedeljka do sobote znaša 17,40 evra na uro, za nedelje in z zakonom določene proste dneve pa 19,64 evra na uro.

286ed5ca46eba9e046b83773e1676980
Damjana Nemeš
Člani občinskega sveta Občine Šalovci so se sestali na 3. seji.


Tema, ki je na 3. seji občinskega sveta Občine Šalovci odprla največ razprav, je bila določitev višine subvencioniranja uporabe javne infrastrukture gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo. Kot je poudaril župan, je omrežnino občina do sedaj subvencionirala v višini 40 %, predlagana in sprejeta sprememba pa je bila znižanje subvencioniranja omrežnine s strani občine na 30 %. »To sicer za občane pomeni približno en evro več mesečno, kar ni občuten dvig. Zavedati se moramo tudi, da je voda pri nas čista, neoporečna in z njo nimamo težav. Vemo pa, da bodo vsak dvig ljudje komentirali,« je povedal župan in dodal, da bo z znižanjem subvencioniranja tudi v občinsko blagajno steklo nekaj denarja, ki ga bodo porazdelili za odplačilo drugih obveznosti.

65493d30c954d9532c8fb8c23f59bea6
Damjana Nemeš
Člani občinskega sveta Občine Šalovci so se sestali na 3. seji.

Damjana Nemeš
Člani občinskega sveta Občine Šalovci so se sestali na 3. seji. 
občina šalovci seja občinskega sveta omrežnina