vestnik

Süč postal šef kabineta kmetijske ministrice

Rok Šavel, 14. 6. 2022
osebni arhiv
Dejan Süč z današnjim dnem prevzema vajeti v kabinetu ministrice Irene Šinko.
Aktualno

Kandidat za poslanca na listi Gibanja Svoboda Dejan Süč je z današnjim dnem postal vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Kmetijsko ministrstvo, ki ga vodi ministrica Irena Šinko iz Šalovcev, je dobilo še eno prekmursko okrepitev. Z današnjim dnem je vodja kabineta postal Dejan Süč, ki se mu je na državnozborskih volitvah v lendavskem volilnem okraju za malo izmuznila uvrstitev v državni zbor na listi vladajoče stranke Gibanja Svoboda. Resor ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spada sicer ravno v kvoto vladajoče stranke premierja Roberta Goloba, Süčeva zaposlitev pa je vezana na zaupanje ministrice.


Svetnik ostaja


Süč je doktorand zgodovine in raziskovalec judovske zgodovine Prekmurja, ki se je na lokalnih volitvah leta 2018 meril s sedanjim poslancem SDS Janezom Magyarjem za županski stolček lendavske občine. Na aprilskih državnozborskih volitvah je bil eno vidnejših imen Golobove stranke v Pomurju, v lendavskem okraju pa je sicer osvojil največ glasov, a mu ob volilni matematiki ni uspelo postati poslanec, zato se je že ob sestavljanju nove vladne ugibalo, kakšno funkcijo bi lahko v njej zasedel. Najpogosteje se ga je omenjalo na kulturnem ministrstvu, a ta spada v kvoto Levice, preigravala pa naj bi se tudi opcija v kabinetu predsednika vlade. Ko je podal odpoved pri svojem prejšnjem delodajalcu - javnem zavodu Knjižnica-kulturni center Lendava pa je bilo jasno, da se je vendarle našlo mesto zanj. Kot nam je potrdil novopečeni vodja kabineta, pa ne glede na novo zaposlitev v Ljubljani, ostaja svetnik v lendavskem občinskem svetu.

V Golobovi vladi je tako že kar nekaj prekmurskih imen. Süč je zdaj torej vodja kabineta prekmurske ministrice, bivši soboški župan Aleksander Jevšek je kohezijski minister, nekdanji pomurski poslanec Dejan Židan je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, karierna diplomatka Ksenija Škrilec pa vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zadeve Evropske unije na zunanjem ministrstvu.

dejan-süč vodja-kabineta ministrstvo-za-kmetijstvo irena-šinko