vestnik

Sumljiva dobrodelnost Belega tigra: "Rad bi, da se vse že enkrat konča"

Timotej Milanov, 22. 5. 2018
Sašo Bizjak
Mitja Šoštarič skupaj z materjo Olgo še vedno upa, da bo dobil denar.
Aktualno

Predsednik društva Beli tiger Martin Pučko napovedal, da bo do srede nakazal denar, ki so ga zbrali za nakup prilagojenega vozila za ponesrečenega Mitjo Šoštariča

Več kot štiri mesece zatem, ko je bil v Benediktu dobrodelni koncert, na katerem so zbirali sredstva, s katerimi bi 23-letnemu Mitji Šoštariču iz Lenarta, ki je po prometni nesreči postal tetraplegik, pomagali pri nakupu predelanega vozila, ta zbranega denarja še vedno ni videl. Martin Pučko, predsednik gornjeradgonskega društva Beli tiger, nas je z vprašanjem o dokazilu, da je denar še vedno na bančnem računu društva, kot sam trdi, napotil na odvetnika Igorja Weindorferja. Ta nam je povedal, da mu je Pučko sporočil, da bo v sredo novinarjem predstavil vse dokaze, da društvo še vedno ima denar in da ga je nakazalo ljubljanskemu podjetju Rinz ROS, ki bo predelalo vozilo.
Direktor družbe Damijan Pavlinec Rinz pravi, da bi ga moral Pučko, ki so ga v preteklih tednih že večkrat neuspešno pozivali k nakazilu, obiskati že prejšnji četrtek, dan zatem, ko je v Celju sklical tiskovno konferenco, na katero je prišel v družbi varnostnikov. Pučka po besedah Rinza na sestanek, na katerem naj bi bili podpisali pogodbo o nakazilu denarja, ni bilo, tokrat z opravičilom, da ni mogel priti iz zdravstvenih razlogov. Kot še pove, jim je sedaj Pučko obljubil, da bo denar nakazal do srede, v ta namen so mu že poslali dopolnjeno pogodbo z novimi datumi.

912c1efab87f26175bf897d7b182c783
Sašo Bizjak
Mitja je že plačal aro za nakup prilagojenega vozila.

Še upajo na denar

Medtem v Zavodu Dornava, kjer je Mitja Šoštarič na rehabilitaciji, skupaj z materjo Olgo Šoštarič čakata, ali bo Pučko izpolnil dano obljubo. Zbrani denar bi Šoštariču, ki je že plačal tisoč evrov are, zelo olajšal nakup. Družina Šoštarič s Pučkom, ki jih je večkrat javno obtožil, da so pod lažnimi profili na družbenem omrežju Facebook blatili društvo, v zadnjem času nima stikov.
Na sestanku februarja, na katerem je Pučko predstavil vse podrobnosti glede zbranih sredstev, Šoštaričeve ni bilo, kasneje jim po besedah družine podatkov ni več predstavil, kljub temu da ga je Mitja Šoštarič k temu večkrat pozval. Po plačilu stroškov, ki so po dogovoru šli na račun družine, je po podatkih Pučka za nakup vozila ostalo enajst tisoč evrov. Pred tem pa je morala Šoštaričeva dati Pučku še 1875 evrov, ki jih je zahteval, da bi se sploh lotil organizacije koncerta, kar je razvidno tudi iz potrdila o prejemu akontacije, ki jo je društvo Beli tiger izdalo družini. Ta znesek so družini pomagali zbrati tudi sorodniki in prijatelji.
S Pučkom je sicer najprej stopil v stik Olgin nekdanji soprog in Mitjev oče Renato Šoštarič, ki je želel s pomočjo društva zbrati denar za sina, vendar do dogovora na koncu ni prišlo. Nekaj časa zatem, ko je dogovor padel v vodo, je Pučko Olgo Šoštarič poiskal na facebooku in jo prepričal, da bi vseeno organizirali koncert. Pri tem so ostale nedorečene vse druge podrobnosti, saj družina s Pučkom nikoli ni podpisala pogodbe, s katero bi uredili vprašanja. Pučko je na tiskovni konferenci prejšnji teden zatrjeval, da je društvo pogodbo pripravilo in družino pozvalo k podpisu, nasprotno družina zatrjuje, da je take nikoli niso videli.
Koncert odpovedan
Že prejšnji teden je društvo Beli tiger zaradi vseh okoliščin odpovedalo dobrodelni koncert, ki so ga pripravljali 27. maja v Celju. Na njem naj bi zbirali sredstva za vzpostavitev dnevnega centra za socialno ranljive skupine.

"Govoril, da avta ne potrebujem"

"Že pred koncertom se je začelo zapletati, ko je Pučko začel govoriti, da bo šel denar za zdravljenje, kar je povedal tudi na koncu koncerta. To je izjavil še na radiu," pove Šoštaričeva. Pučko je sicer novinarjem ravno nasprotno trdil, da so bile tudi donatorske pogodbe, na podlagi katerih so zbrali približno polovico denarja, sklenjene izključno za nakup vozila in da je prišlo do zapletov, ker je družina zahtevala denar na roko, kar Šoštaričevi zanikajo.
"Vsem je govoril, da jaz avta ne potrebujem, da bo z mano še vse v redu," pravi Mitja. "Vtikal se je tudi v Mitjevo zdravljenje," dodaja Šoštaričeva. "Tukaj v zavodu je zahteval mojo dokumentacijo," njene besede potrdi Mitja. Družina priznava, da so se vmes že strinjali, da se denar nameni za zdravljenje z matičnimi celicami, da bi Mitja od tega denarja vsaj nekaj imel. A ker je po njihovih besedah Pučko tudi glede tega začel zavlačevati, so se odločili, da vztrajajo pri prvotnem namenu zbiranja, zato je Mitja na svetovnem spletu našel ustreznega proizvajalca avtomobilov in pridobil predračun, ki ga je aprila posredoval Pučku. Ta je namreč s predračunom pogojeval nakazilo denarja, ki pa ga tudi po tem še ni nakazal.
Kaj bodo storili, če se izkaže, da denarja ne bo? "Nič ne moremo, kaj pa lahko storimo? Vse je odvisno od tega, kaj bo odkrila policija. Ne razumem, zakaj to vleče v nedogled, če denarja ni več, naj nam to pove, pa lahko zaključimo zgodbo," pravi Šoštaričeva, ki je Pučka tudi prijavila policiji. "Upam, da se bo čim prej končalo vse skupaj, ker se mi ne da več," pravi Mitja, ki meni, da celotno dogajanja okoli koncerta zavira njegovo zdravljenje. "Ves čas razmišljam o tem, tudi med fizioterapijo, to negativno vpliva na rehabilitacijo."
Mitja je bil sicer neodvisno od dogovorov s Pučkom na posegu z matičnimi celicami na Dunaju. "Mogoče so sedaj malo boljši občutki, roka je malo močnejša," pravi o edinem delu telesa, ki ga še lahko premika. Pred usodno nesrečo je Mitja delal kot avtoličar. "Lepo delo, takoj bi šel nazaj." Drugi prijatelji, ki so bili udeleženi v nesreči, so si do danes že opomogli, sam je ostal na vozičku. Upanja ni izgubil. "Veliko berem o teh stvareh in v zadnjem času se je zgodil napredek. So rešitve, ki na živalih že delujejo..."
Oglasil se je tudi Pučkov brat Marjan Pučko, duhovnik, ki trenutno opravlja delo v župniji Lenart. Na facebooku je med drugim javno pozval vse, ki bi kaj vedeli o tem primeru, da mu to sporočijo, hkrati se je opravičil za, kot je zapisal, podla dejanja brata. "A mislim, da nobeden od nas ni vedel, kaj se kuha." V telefonskem pogovoru nam je povedal, da mu je bilo sicer že takoj sumljivo, da društvo, ki naj bi skrbelo za brezdomce, organizira dobrodelni koncert za invalida. Z bratom po njegovih besedah nimata stikov, odkar se je ta razšel z ženo. Prosil sem ga, da mi pove, ali denar še obstaja," pravi. A ker odgovora ni dobil in ker je na izpostavljeni funkciji v lokalnem okolju, kjer je zadeva dvignila še posebej veliko prahu, se je čutil dolžnega, da zadevo razišče. Potrkal je še na nekaj vrat, a želenih odgovorov ni dobil. "Zadeva je na policiji in upam, da boš tudi ti prevzel odgovornost," mu je na facebooku odgovorilo društvo Beli tiger.
Beli tiger