vestnik

Svet regije: Na desnem bregu se kregajo za položaje

T. M., 22. 3. 2021
Posnetek zaslona
Svet regije
Aktualno

Na seji sveta pomurske razvojne regije je bilo tokrat največ razprave o tem, kateri župani občin desnega brega Mure bodo sedeli v določenih organih.

Na seji sveta pomurske razvojne regije je bilo tokrat največ razprave o tem, kateri župani občin desnega brega Mure bodo sedeli v določenih organih. 

Župani so tako najprej glasovali o pomurskih predstavnikih v Razvojnem svetu kohezijske regije Vzhodna Slovenija za obdobje 2021-2027. 

Tako sta bila v že usklajenem predlogu kot predstavnika občin na levem bregu predlagana župan Občine Lendava Janez Magyar in predstavnica Občine Moravske Toplice Mojca Breščak kot nadomestna članica. Kot predstavnika gospodarstva sta bila predlagana direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah in izvršni direktor Medicopa Tadej Ružič kot nadomestni član. Kot predstavnika nevladnih organizacij pa Bojan Vogrinčič (LRF za Pomurje) in Romeo Varga kot nadomestni član. Medtem ko glede omenjenih imen večina županov ni imela zadržkov, pa je bilo nekaj nejasnosti okoli tega, kdo naj bo predstavnik občin desnega brega, saj se občine okoli tega niso uskladile. Pripravljenost za to je izrazil župan Občine Radenci Roman Leljak, ki meni, da lahko pomaga regiji na tem položaju. Po krajši razpravi so kot člana potrdili Leljaka in županjo Občine Ljutomer Olgo Karba kot nadomestno članico. 

305ac8ecbe58c0aca4ee441ed61cf616
Marina Vrbnjak
Niko Miholič

Predloga ni podprl župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, ki meni, da je bil glede na predlagane predstavnike politično neuravnotežen. Proti so bili tudi v Občini Rogašovci, pri glasovanju sta se vzdržala predstavnika občin Cankova in Puconci. Ostali so predlog potrdili z 80-odstotno večino. Župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar je ob tem povedal, da bo predlog potrdil samo zaradi tega, da ne bo oviral nadaljnjega dela, sicer bi bil proti. Župan Občine Tišina Franc Horvat meni, da je situacija rezultat nepripravljenosti občin za sodelovanje. Pri tem je poudaril, da bi se lahko župani občin na desnem bregu že vse predhodno dogovorili, namesto da so na seji glede tega barantali kot na tržnici. 

Nihče ni popustil

A njegove besede niso zalegle, saj je že pri naslednji točki razprava zaostrila. Nadalje so župani razpravljali o članih Razvojnega sveta pomurske regije v obdobju od 2021 do 2027. Tudi tokrat bi morali glasovati o že usklajenem seznamu  predstavnikov občin, gospodarstva in nevladnih organizacij, na katerem pa sta manjkali dve imeni. To sta bili tudi v tem primeru imeni predstavnikov dveh pomurskih občin z desnega brega. Namestnik predsednika sveta regije Stanko Ivanušič je pri tem predlagal, da bi bila predstavnika on kot župan Občine Razkrižje in predstavnik Občine Križevci Branko Slavinec.

Tu pa se je zalomilo, saj je tudi ljutomerska občina vztrajala pri svojem predstavniku. Kot je izpostavil ljutomerski podžupan Niko Miholič, bi jim ta pripadal tudi glede na dejstvo, da imajo največ prebivalcev na območju ljutomerske upravne enote: “To se nam zdi higienično. S tem se je strinjal tudi naš občinski svet.”

2492af665ff7e7bd263c2b145fdc93df
Nataša Juhnov
Branko Belec.

A temu je poleg Ivanušiča nasprotoval še križevski župan Branko Belec, ki je izpostavil, da se ljutomerska občina ni odzivala, ko so pripravljali predloge. Ivanušič je menil, da bi bil sam dober kandidat, saj bi se s tem slišale tudi potrebe obmejnega območja. Prav tako pravi, da je bil med občinami dosežen konsenz, da bi predstavniki v regijskih organih rotirali ne glede na velikost občine. Predsednik sveta regije in župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač je prisotnim pojasnil, da se razvojni svet pomurske regije ne more konstituirati, dokler ne pride do dogovora na desnem bregu, saj morajo občinski sveti pomurskih občin glasovati za celotno listo kandidatov. 

Miholič je predlagal, da župani glasujejo o treh predlaganih kandidatih, med katerimi je bil tudi sam, a ostali na to niso pristali. “Izbrali so me, ker imam nekaj znanja, sem lahko svež veter v razvojnem svetu regije,” je županom povedal Miholič, ki pri tem poudarja, da bi deloval v interesu celotne regije. Pri svojem pa je vztrajal tudi Ivanušič, ki se mu ne zdi korektno, da se ljutomerska občina v treh poskusih usklajevanja okoli predloga ni oglasila, pred sejo pa so poslali dopis, v katerem vztrajajo pri svojem predstavniku. Ker dogovora niso dosegli, so točko prekinili in bodo skušali najti skupni jezik na dopisni seji. 

Župani ogorčeni

Nad omenjenim prerekanjem so bili ogorčeni ostali župani na seji. “Opravičujem se vsem, ki morate to spremljati, to je odraz sodelovanja med temi občinami,” je povedal veržejski župan Slavko Petovar. “Žalosten sem zaradi tega, kako se obnašamo. Druge regije nas prehitevajo, ker vsi gledamo samo zase, nihče pa za regijo kot celoto,” je povedal cankovski župan Danilo Kacijan. “To kar smo delali zadnjih 20 minut … moj Bog. Naredimo nekaj za Pomurje, ne razmišljajmo o tem, kako bi imeli več na enem ali drugem bregu, vsi skupaj moramo imeti zadosti,” je bil ogorčen gornjeradgonski župan Stanko Rojko. “Kot mladega župana me skrbi, kako bomo znali stopiti skupaj pri velikih projektih, od katerih je eden v naši občini,” je bil razočaran tudi beltinski župan Marko Virag. 

svet-regije pomurje