vestnik

(SVET REGIJE) Apetiti po vseslovenskem centru za protipoplavno zaščito so veliki

Rok Šavel, 21. 4. 2023
Rok Šavel
Murskosoboški župan Damjan Anželj, ki je projekt "podedoval" ob nastopu mandata se sicer bori, da bi vseslovenski center za protipoplavno zaščito ostal v Murski Soboti, a pravi, da ni optimističen.
Aktualno

Odločevalci ne odločijo, zato je uresničitev projekta v Murski Soboti negotova.

Na torkovi seji sveta pomurske razvojne regije se je ena izmed osrednjih točk nanašala na sistem obrambe, gasilstva ter zaščite in reševanja v regiji. V tej luči je seja potekala v soboški vojašnici, kjer sta major Robertino Škarabot in praporščak Damjan Rajh predstavila strukturo in delovanje rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske (SV), vojašnico in poudarila dobro sodelovanje vojske z lokalnim okoljem. »V drugih regijah je zgodba drugačna,« je poudaril Škarabot, Rajh je pritrdil, da »nikjer v Sloveniji ni tako dobrega sodelovanja kot tukaj v Pomurju«. Prostovoljno gasilstvo v regiji je predstavil poveljnik Pomurske gasilske regije Dušan Utroša, ki se bo po uspešnem 14-letnem poveljevanju regiji jeseni potegoval za položaj poveljnika Gasilske zveze Slovenije. Vodja regijskega centra za obveščanje Primož Senčar je spregovoril o delovanju sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

svet-regije, župani, vojašnica-ms
Rok Šavel
Seja sveta regije v murskosoboški vojašnici

svet-regije, župani, vojašnica-ms
Rok Šavel
Seja sveta regije v murskosoboški vojašnici



V okviru predstavitve je bil poudarjen pomen ohranitve vojašnice v Murski Soboti, beseda pa je nanesla tudi na vadišče Berek, ki ga vojaki uporabljajo za usposabljanje in urjenje. Kot smo pred kratkim razkrili, je ravno to območje, kjer je bila predvidena umestitev nove vojašnice, identificirano kot nova lokacija za vseslovenski center za protipoplavno zaščito. Več kot 3,3 milijona evrov težka investicija, ki bi se predvidoma financirala iz načrta za okrevanje in odpornost, je bila sprva predvidena na zemljišču ob Bakovski ulici nasproti paviljona Expano, a je prišlo tako rekoč do blokade družbe Panvita, zakupnika zemljišča, oziroma natančneje lastnika zemljišča Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

svet-regije, župani, vojašnica-ms
Rok Šavel
»To bo resnično velika pridobitev, zato apeliram na vas, da projekt podprete,« je regijski gasilski poveljnik Dušan Utroša pozval pomurske župane. Foto Rok Šavel



Potrebujejo infrastrukturo za izobraževanje 

»Ogromno pričakujemo od vseslovenskega protipoplavnega centra v Murski Soboti. Take priložnosti v Pomurju za prostovoljne gasilce ne bo več,« je poudaril Utroša. Toda tudi pri novi lokaciji se očitno zatika. Kot je dejal soboški župan Damjan Anželj, je za projekt denar še zmeraj zagotovljen, a so naleteli na molk ministrstva za obrambo, od katerega potrebujejo zeleno luč. »Nisem optimističen, a bom naredil vse, da bo to tu ostalo, toda potrebno bo še vodno soglasje in vse skupaj lahko traja predolgo,« je opozoril Anželj in dodal, da nadomestnih lokacij v mestni občini ne morejo ponuditi. Projekt bo moral biti izveden do konca leta 2025.

svet-regije, župani, vojašnica-ms
Rok Šavel
Damijan Jaklin, župan Občine Velika Polana, poudarja, da je treba projekt uresničiti v povezavi s Slovensko vojsko, ki mora ostati v tem prostoru. Foto Rok Šavel



Oglasil se je tudi velikopolanski župan Damijan Jaklin, aktivni gasilec in namestnik Utroše, ki je bil že leta 2015 eden od idejnih očetov projekta. V mandatu prejšnje vlade, v kateri je bil nekaj časa državni sekretar na obrambnem ministrstvu, mu je uspelo še dvigniti pomen projekta in ga privesti do zadnje stopničke. »Če hočemo pospešiti izobraževanje gasilcev, potrebujemo infrastrukturo, ki nam bo bližje. Veste, kaj se lahko zgodi? Center bo šel drugam, saj so apetiti v drugih regijah veliki,« je posvaril Jaklin in pozval k čimprejšnjemu sestanku z odločevalci. Z odobritvijo lokacije bo morala mestna občina tudi spremeniti prostorski akt, ki je na tem območju predvideval vojašnico, saj bo ta tako dokončno odpisana. 

Svet regije je s pohvalami na račun Zveze za tehnično kulturo Slovenije - Regionalni center Murska Sobota, a z nekaj pomisleki, predvsem murskosoboškega župana, saj bo soboško občino to najbolj finančno prizadelo, potrdil tudi nov model financiranja ZOTKS v regiji. Do sedaj so namreč pomurske občine skupno prispevale 28 tisočakov na leto, po novem pa naj bi zagotavljale 0,5 evra na prebivalca občine.

svet-regije protipoplavni-center vojašnica