vestnik

(SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI) Prejšnji mandat jih je drago stal

Rok Šavel, 22. 4. 2023
Vanesa Jaušovec
Župan Andrej Vrzel obžaluje zamujene priložnosti v prejšnjem mandatu.
Aktualno

Občinski svet, ki sedaj deluje složno, potrdil proračun in z njim gradnjo težko pričakovanega vrtca

Občinski svet Občine Sveti Jurij ob Ščavnici je v tem mandatu pravo nasprotje prejšnjega, ki je bil v znamenju spora med tedanjim županom in večino občinskih svetnikov. Štiriletna agonija se je še pred iztekom mandata klavrno končala z odstopom večine svetnikov, s čimer je de facto prenehal mandat celotnemu občinskemu svetu. Tako niso mogli sprejeti niti rebalansa za gradnjo nujno potrebnega vrtca, ki je bil tudi eden glavnih razlogov za razkol med županom Antonom Slano in takratnimi opozicijskimi svetniki, ki so bili v večini. Župan Slana je navijal za gradnjo 5-oddelčnega vrtca, opozicija za 4-oddelčnega, na koncu pa ni bil zgrajen ne eden ne drugi.

Na jesenskih volitvah je Slani županski stolček izmaknil Andrej Vrzel in razmere v občini so se, to lahko sedaj po že nekaj sejah občinskega sveta in soglasnem sprejemu proračuna rečemo, normalizirale. Kot pravi Vrzel, je njegov pristop do svetnikov nekoliko drugačen, saj mu je v prvi vrsti pomembna dobra komunikacija. »Svetnike seznanjamo in so dobro informirani že pred sejo, zato je tudi njihovo odločanje lažje,« pravi Vrzel, ki je zadovoljen, da vsaj za zdaj v občinskem svetu sledijo njegovemu načinu vodenja. Predmet skoraj 6-milijonskega proračuna za letos je tudi gradnja petoddelčnega vrtca, ki bo lahko sprejel skupno 90 otrok, a zaradi podražitev in drugih dejavnikov na trgu se je njegova ocenjena vrednost bistveno povečala. Če je bila lani novogradnja vrtca s petimi igralnicami, kuhinjo, skladiščnimi in spremljajočimi prostori ter parkiriščem in igriščem ocenjena na 2,5 milijona evrov, je letos projekt težak skoraj 3,4 milijona evrov. To je izraz stanja duha in časa, pravi Vrzel in poudarja, da bi bila investicija, če bi se je lotili pred dvema letoma ali tremi, kakor je bilo načrtovano, veliko cenejša.



Letos začeti gradnjo 


Nezmožnost sodelovanja med Slano in svetniki v prejšnjem mandatu je tako stala občino, s tem pa tudi občane, skoraj milijon evrov. »Občina ni izgubila samo pri vrtcu. Lahko rečemo, da je šlo mimo okoli dva milijona evrov, ki bi jih lahko pridobili na različnih razpisih,« dodaja Vrzel. Za gradnjo vrtca je predvideno sofinanciranje v višini več kot 1,5 milijona evrov, od tega bo 1,1 milijona evrov prispevala država, dobrih 400 tisočakov pa si obetajo od Eko sklada za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb. Toda ta subvencija je pod velikim vprašajem, saj je aktualni razpis že zaprt, na slovenskem okoljskem javnem skladu pa objavo novih v bližnji prihodnosti ne načrtujejo. Letos naj bi investicijo v vrtec v vsakem primeru začeli, zagotavlja Vrzel, že zaradi državnega sofinanciranja.

To bo, tako kot celoten projekt, raztegnjeno na triletno obdobje do leta 2025, izvajalca del pa že iščejo z javnim naročilom. Vrzel po optimističnih ocenah pričakuje, da se bo gradnja začela jeseni, v ta namen imajo letos v proračunu rezerviran milijon evrov. »Na občinskem računu sem na srečo podedoval kar nekaj sredstev, zato bomo skušali čim dlje zdržati brez posojila,« pravi župan Andrej Vrzel, ki se zaveda, da je denar danes veliko dražji, zato upa, da se bodo v prihodnje tudi razmere na finančnih trgih normalizirale. 

občina-sveti-jurij-ob-ščavnici andrej-vrzel proračun občinski-svet vrtec