vestnik

Sveti Jurij ob Ščavnici: Prva trenja že na ustanovitveni seji  

Marina Vrbnjak, 12. 12. 2018
Aktualno

Včeraj popoldan so se na prvi oziroma konstitutivni seji v občini Sveti Jurij ob Ščavnici sešli novoizvoljeni predstavniki občinskega sveta. Sejo je vodil najstarejši svetnik Mirko Ljubec.

Predsednik Občinske volilne komisije Marko Ajlec je podal poročilo o rezultatih volitev. Po imenovanju Komisije za potrditev mandatov članov sveta in ugotovitev izvolitve župana in potrditvi mandatov za občinski svet so na konstitutivni seji v šesti točki predlagali tudi člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.


Novoizvoljeni župan Anton Slana je navedeni točki oporekal z besedami, da predlagani dnevni red in del priloženega gradiva ni v skladu z pripadajočimi pravnimi podlagami, gotovo pa v popolnem nasprotju s Poslovnikom Občinskega sveta občine Sveti Jurij ob Ščavnici in Smernicami oziroma Pojasnili o nujnih aktivnostih po glasovanju na rednih lokalnih volitvah 2018


»V skladu z 11. in 12. členom Poslovnika o delu Občinskega sveta občine Sveti Jurij ob Ščavnici se predlog za člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) oblikuje po konstituiranju in nastopu novega sklica izvoljenih članov občinskega sveta ter župana,« je povedal in dodal, da želi, da seje občinskega sveta potekajo v skladu s predmetno zakonodajo in Poslovnikom ter predlagal dosledno upoštevanje navedenega. S strani predsedujočega svetnika Mirka Ljubeca je bil zavrnjen in opozorjen, da ni zaprosil za besedo in da njegov mandat nastopi šele naslednji dan, torej 13. decembra in da je na dan ustanovitvene seje do polnoči župan še zmeraj Miroslav Petrovič. Člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja za mandatno obdobje 2018 – 2022, ki so jih na koordinacijskem sestanku predlagali predstavniki kandidatur, so izbrali. Šest svetnikov je za člane potrdilo Mirka Ljubeca, Ivana Frasa in Branka Domanjka.
Novoizvoljeni župan nagovora ni imel
Anton Slana, inženir kmetijstva, ki je županoval že v preteklosti, nagovora ni imel. Za to se je odločil po predhodnem opozorilu Ljubeca, da njegov mandat nastopi šele naslednji dan. » Na seji se je ugotovilo, da moj mandat začenjam kot župan na jutrišnji dan in bom tudi svoj nagovor imel na prvi redni seji,« je razložil, še pred tem pa je opozoril, da je bilo vabilo na sklicano sejo nepodpisano s strani sklicatelja.

b8da7514032d5a55d116d6db5639ed6f
Marina Vrbnjak
Miroslav Petrovič je opravil primopredajo in vsem zaželel uspešno delo.


Zahvala dosedanjemu županu
Mirko Ljubec se je v svojem imenu in imenu mnogih občank in občanov zahvalil Miroslavu Petroviču za umirjeno, kvalitetno in predvsem uspešno vodenje v preteklih štirih letih. Ob zaključku seje je odhajajoči župan opravil primopredajo s pregledom tekočih projektov, ki zahtevajo sprotno spremljanje in nujnih odprtih zadev ter vsem zaželel uspešno delo.

konstitutivna seja novoizvoljeni župan Miroslav Petrovič Anton Slana SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI