vestnik

Svetovni dan bolnikov obeležili tudi v regijski bolnišnici

Vestnik.si, 13. 2. 2023
Metka Lipič Baligač
Letos je v bolnišnični kapeli maševal duhovnik Andrej Lažeta.
Aktualno

Organizirana duhovna oskrba od začetka devetdesetih let

Svetovni dan bolnikov se po vsem svetu praznuje od leta 1992 in se obhaja na praznik lurške Matere božje, na obletnico prikazovanj v Lurdu, 11. februarja 1858. Pobuda za praznovanje dneva bolnikov naj bi v javni zavesti krepila položaj bolnih in invalidov. Praznovanja potekajo po vsem svetu, ne glede na veroizpoved bolnega človeka.
Tudi v murskosoboški bolnišnici ga praznujejo vsako leto, letos je v bolnišnični kapeli maševal duhovnik, odgovoren za duhovno oskrbo, Andrej Lažeta, navzoče bolnike, njihove svojce in zaposlene je v začetku pozdravil tudi direktor bolnišnice Daniel Grabar. Tudi letos so se v praznovanje svetovnega dneva bolnikov vključili dijaki Srednje zdravstvene šole, kar je še posebej dragoceno, saj na ta način raste posebna oblika prostovoljstva mladih. S tem vzgajamo mladi rod zdravstvenih sodelavcev, ki bo poleg strokovnega dela v sebi nosil empatijo in sočutje.
Že od 70. let
Začetki duhovne oskrbe v murskosoboški bolnišnici segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bolnike v bolnišnici obiskoval takratni župnik Janko Škraban. Prihajal je v bolnišnico obiskat bolnike iz svoje župnije, duhovno pa je poskrbel za vsakega bolnika, ki je duhovno oskrbo potreboval. 
Organizirana duhovna oskrba bolnikov vseh veroizpovedi poteka od začetka devetdesetih let. V duhovno oskrbo se uspešno vključujejo tako zaposleni kot člani Skupine za duhovno oskrbo, saj vedno ob vsakem času pomagajo pri vsem, kar je povezano z duhovno oskrbo, pri maši pa so bralci beril in prošenj. Zelo predano je v času epidemije za bolnike skrbel kapucin Jurij Štravs, ki jih je redno obiskoval v enotah, kjer so bili hospitalizirani. Na voljo je bil vsakemu bolniku, katoličanu za prejem zakramentov in kakšnemu drugemu, ne glede na svetovni nazor in na veroizpoved, včasih le za pogovor. V duhovno oporo je bil tudi zaposlenim v bolnišnici, saj je bil ob bolniški postelji z njimi tudi v najtežjih trenutkih bolezni najtežjih bolnikov. V duhovno oskrbo se poleg duhovnikov Andreja Lažete in Jožeta Hozjana vključujeta tudi patra minorita iz župnije Turnišče, kaplan Andrej Mohorčič in župnik Toni Brinjovc, po potrebi pa tudi vsi pomurski duhovniki.
Ker je Prekmurje versko raznoliko področje, velja poudariti, da se v duhovno oskrbo bolnikov vključujejo tudi predstavniki evangeličanske in binkoštne cerkve, glede na potrebe bolnikov pa tudi drugi. Duhovniki in ostali predstavniki veroizpovedi med seboj lepo sodelujejo, tako je tudi na področju duhovne oskrbe v bolnišnici čutiti ekumenski duh.
svetovni-dan-bolnikov sb-ms duhovna-oskrba