vestnik

Svetovni dan čebel letos opozarja na ogroženost čebel in drugih opraševalcev

Vestnik.si, 20. 5. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Praznujemo ga vsako leto 20. maja, glavni namen tega pa je javnost opomniti, kako pomembne so čebele in drugi opraševalci za naše preživetje.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2017 na pobudo Slovenije 20. maj razglasila svetovni dan čebel. Datum ni bil izbran naključno, takrat se je namreč rodil Anton Janša, pionir sodobnega čebelarstva.

Kot so zapisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želijo z obeležitvijo svetovnega dneva čebel javnost opozoriti, da so čebele v mnogih državah ogrožene. Tako je predvsem zaradi podnebnih sprememb. V Sloveniji trenutno na čebele slabo vpliva predvsem slabo vreme, saj nimajo dovolj hrane za preživetje. »Razmere so katastrofalne. To je za vsakega čebelarja normalno, ker so čebele živa stvar. Poskrbeti mora, da imajo zadostne količine hrane in cvetnega prahu pa tudi vode. Če zdaj ne morejo izletavati, da bi za zalego prinesle vodo, so tako ali še bolj prikrajšane kot če nimajo pritoka sveže hrane ali zaloge hrane in istočasno cvetnega prahu,« je povedal čebelar Štefan Šemen. Povedal je še, da letos medu ne bo, saj je pozeblo sadno drevje, oljna ogrščica in akacija ter da v 40 letih tako slabo še ni bilo.

simbolična, čebele, priloga-slovenske-počitnice, apiturizem
Jure Kljajić
Štefan Šemen je povedal, da letos medu ne bo, saj je pozeblo sadno drevje, oljna ogrščica in akacija ter da v 40 letih tako slabo še ni bilo.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pravi, da posamezniki v tem vremenu ne moremo nič narediti za čebele, ker ne morejo leteti in so odvisne od čebelarjev, lahko pa jim pomagamo s sajenjem medovitih rastlin in pravilno rabo fitofarmacevtskih sredstev, da ne bo prišlo do pomorov čebel. »Če hočemo ohraniti biotsko pestrost in opraševalce moramo poskrbeti, da bo čim več površin, ki so zdaj zelene, spet cvetoče,« je še povedal Noč. Tudi Šemen pravi, da je pomembno saditi medovite rastline, izogibati se fitofarmacevtskih sredstev in da se v mestih travnikov ne kosi, ko so v cvetju.

Osrednji dogodek v Sloveniji bo 20. maja v Celju, v okviru čebelarskega praznika. Prisotna bo tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. 24. maja pa bo v predsedniški palači potekala tudi podelitev nagrade Zlata čebela, ki jo bodo letos podelili že tretjič, in sicer za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

simbolična, čebele, priloga-slovenske-počitnice, apiturizem
Jure Kljajić
Slika je simbolična.

Mednarodna čebelarska šola v Sloveniji

Čebelarska zveza Slovenije bo jeseni začela izvajati tudi mednarodno čebelarsko šolo Antona Janše. »Trenutno pripravljamo programe šole in pravilnike. Želimo si, da bo ta šola strmela k kvaliteti ne kvantiteti, da bomo vključili v to šolo tudi tuje strokovnjake in da bodo čebelarji, ki se bodo v to šolo vključili, dobili res specifično, visoko strokovno znanje za nadaljnji čebelarski razvoj,« je povedal Noč.

simbolična, čebele, priloga-slovenske-počitnice, apiturizem
Jure Kljajić
Slika je simbolična.

Čebelarstvo v Sloveniji na seznamu Unescove nesnovne kulturne dediščine

Od lani je čebelarstvo v Sloveniji vpisano tudi na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine. Noč pravi, da je to priznanje slovenskemu čebelarstvu, tradiciji in zgodovini ter da je Slovenija dežela čebelarstva.

svetovni-dan-čebel čebele