vestnik

Svetovni dan čebel poudarja pomen vseh opraševalcev

Vestnik, STA, 20. 5. 2021
Nataša Juhnov
Danes zaznamujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga čebele in vsi drugi opraševalci imajo za kmetijstvo in biotsko pestrost.
Aktualno

Danes zaznamujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga čebele in vsi drugi opraševalci imajo za kmetijstvo in biotsko pestrost. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poudarjajo angažiranost vsakega posameznika v smeri zaščite opraševalcev. Napovedanih je nekaj dogodkov, med drugim bodo predstavili nagrado zlata čebela.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič smo ga obeleževali leta 2018, 20. maj pa je bil izbran zato, ker se je na ta dan leta 1734 v Breznici pri Žirovnici rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vse k aktivnostim s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele. V popoldanskem spletnem dogodku, ki ga organizira FAO, bo sodeloval tudi kmetijski minister Jože Podgoršek. 

e1dc5d27fb59ccf9e36361fdc07cb404
Pixabay
Danes zaznamujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga čebele in vsi drugi opraševalci imajo za kmetijstvo in biotsko pestrost.

Kar 78 odstotkov divjih rastlin potrebuje opraševanje žuželk. Od njihovega opraševanja je odvisnih tudi 84 odstotkov kmetijskih rastlin v Evropi. Opraševanje žuželk je pomembna ekosistemska storitev, v kmetijstvu v Sloveniji ocenjena na okoli 120 milijonov evrov letno. Zaradi sprememb v okolju je življenje opraševalcev vedno težje. Letos jim je zaradi neugodnega vremena in pomanjkanja hrane še posebej težko, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Slabo vreme, ki je traja ves april in maj, povzroča, da so čebelarji, namesto da bi v teh dneh že opravljali prva točenja medu, primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele, pa dodajajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Ob svetovnem dnevu čebel bo pri nas več dogodkov. Med drugim bo kmetijsko ministrstvo predstavilo nagrajene zasnove in izdelano nagrado zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja. Nagrado bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podeljevala država za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev.

čebelarstvo dan
Kaj zdaj berejo drugi