vestnik

Svetovni dan poezije: Recitirali Vincetičeve pesmi

A. N.R.R., 21. 3. 2021
Posnetek zaslona
Metka Celec
Aktualno

Ob svetovnem dnevu poezije je Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota pripravilo recital pesmi iz literarne zapuščine Milana Vincetiča z naslovom Kot pribegli sij.

2835ddc08eb5fdf5a2b2b178a2da8f3c
Nataša Juhnov
Milan Vincetič je bil priznani slovenski pesnik in pisatelj.

Vincetičeve še neobjavljene pesmi so recitirali Katarina Balažic, Metka Celec, Franci Just, Štefan Kardoš, Irena Štuhec, Boža Trajbarič in Milena Zelko. Izbor besedil je opravil Franci Just, gre pa za pesmi iz dveh neobjavljenih ciklov Polaroidi in Pastirska luna, v vsakem pa je po sedem pesmi. Njegovi kolegi, pisatelji in slavisti so njegovo poezijo interpretirali ob spremljavi fotografij iz narave, ki se vsebinsko navezujejo na njegove verze, ter ob glasbi Mateja Končana – kleemarja.

Milan Vincetič

Galileo

Kaj ti bodo morja

kadar ni jim volja

da so globlja in globoka

če se gre do kopna

kaj ti bodo gore

reke in podolja

mesta in samote

če si nisva dana

kot bila bi rada

Ob tej priložnosti nismo želeli veliko govoriti ali razpredati o poeziji, ampak narediti en tak estetski dogodek, ki bralca nagovarja, naj se prepusti in poezijo začuti, je povedal Just. Za to ni potrebno dodatnih besed in interpretacije.

Kot je še povedal, so že jeseni načrtovali spominski večer, posvečen leta 2017 preminulemu pesniku, a so ga morali zaradi razglašene epidemije odpovedati. Še vedno pa Argo, društvo za humanistična vprašanja načrtuje, da bi postumno izdali pesniško zbirko še neobjavljenih pesmi Milana Vincetiča.

milan-vincetič svetovni-dan-poezije