vestnik

(Svetovni dan svobode medijev) Stekla donatorska kampanja Za obSTAnek

Vestnik, STA, 3. 5. 2021
TM
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije danes pripravlja novinarsko konferenco o položaju novinarjev v Sloveniji, predvsem pa o nezakonitem finančnem izčrpavanju STA
Aktualno

Letošnji svetovni dan svobode medijev je med drugim posvečen razmeram na STA, stekla je tudi donatorska kampanja Za obSTAnek, da bi premostili finančno situacijo, v kateri se je znašla Slovenska tiskovna agencija.

V Društvu novinarjev Slovenije so danes pripravili novinarsko konferenco o položaju novinarjev v Sloveniji, predvsem pa o nezakonitem finančnem izčrpavanju STA. Hkrati je stekla tudi donatorska kampanja Za obSTAnek. V kampanji so povezali več med seboj neodvisnih pobud z željo po odzivu "na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada". Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je po njihovih navedbah ogrožen obstoj agencije, ki je doslej poslovala brez težav. "Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino," so zapisali v društvu.

Resized_20210503_115205_2 (1)
TM
V Ljubljani poteka tiskovna konferenca DNS-ja

VJ
V.J.

V kampanji aktivno sodelujejo prijatelji STA, med njimi Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede in tudi številni mediji, med njimi Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Delo, Večer, Primorske novice, POP TV, Mladina, Žurnal24. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor sicer približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA.

TM
T.M.
Svetovni dan svobode medijev je v Sloveniji med drugim posvečen tudi razmeram na STA

V kampanji Za obSTAnek donacije zbirajo na transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075, uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 pa lahko pošljejo SMS sporočilo na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevajo en ali pet evrov. Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.si.

STA
V Sloveniji bo svetovni dan svobode medijev posvečen tudi razmeram na STA, saj bo stekla kampanja za donacije.
mediji novinarstvo dan dan-svobode-medijev
Kaj zdaj berejo drugi