vestnik

Svetovni dan varne hrane: Preko hrane se širi več kot 200 bolezni

Sarah Smith, 8. 6. 2019
Profimedia
Aktualno

Danes prvič obeležujemo svetovni dan varne hrane.

Na predlog Združenih narodov danes obeležujemo svetovni dan varne hrane, katerega namen je ohraniti zavedanje, kaj je varna hrana in kakšna je njena vrednota.Varnost hrane je nevidna, dokler ne zbolimo. Več kot 200 bolezni se širi preko hrane, ki ni varna; 1 od 10 ljudi se zastrupi s hrano, 420 000 ljudi umre in od tega je 125 000 otrok.Uprava za varno hrano in državni svet ob tej priložnosti pripravljata posvet z naslovom Udejanjanje varnosti živil v stroke, praksi in izobraževanju.


Hrana nam daje energijo, pomembna je tudi za zdravje in počutje, so opozorili pri ZN in dodali, da prepogosto mislimo, da je varna. Prav tako je pomembno, da se zavedamo, da varna hrana namreč prispeva h gospodarskemu uspehu, krepi kmetijstvo ter turizem.Zato bo svetovni dan varne hrane prav tisti dan, ko se moramo zavedati, katera hrana je varna in kako jo zaužiti.

Profimedia
svetovni-dan-varne-hrane zdruzeni-narodi