vestnik

(Svetovni dan zdravja) Koronavirusna bolezen nas bo preobrazila v sočutnejše ljudi

I.B., STA, 7. 4. 2020
Lions klub Novo mesto
Danes obeležujemo svetovni dan zdravja.
Aktualno

Današnji svetovni dan zdravja postavlja v ospredje medicinske sestre in babice ter pomen, ki ga zanje pomeni podpora skupnosti. Peter Svetina, varuh človekovih pravic, je že napovedal, da bo morala vlada uvesti določene zdravstvene reforme.

Medicinske sestre po vsem svetu se v času epidemije usmerjajo zlasti v zaščito najranljivejših, za katere je okužba s koronavirusom resna grožnja, je poudarila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman. Po besedah Ažmanove medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice opravljajo plemenit poklic, ki pa je v samostojni Sloveniji postal podcenjen in deficitaren. "To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela," je navedla predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege - zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je spomnila, da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za covidom-19. Ob tokratnem svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.

koronavirus, maske
Nataša Juhnov
Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice opravljajo plemenit poklic, ki pa je v samostojni Sloveniji postal podcenjen in deficitaren, opozarja Ažmanova.

Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila WHO ustanovljena.

Tudi Peter Svetina, varuh človekovih pravih, je ob današnjem dnevu izpostavil, da je zdravja naša največja vrednota in ena od temeljnih človekovih pravic. Tako se trudijo vsem Slovenkam in Slovencem zagotoviti dostopne in kakovostne zdravstvene storitve. »V slovenskem zdravstvu imamo kakovosten in odlično usposobljen kader, ki v teh težkih razmerah z velikimi napori skrbi za naše zdravje in rešuje življenja,« poudarja Svetina. Vsem zdravstvenim delavcem in njihovim podpornim službam se zahvaljuje za njihovo pomoč sočloveku. »Upam, da smo sedaj že vsi skupaj dojeli, koliko je za vse nas pomemben kakovosten zdravstveni sistem in upam tudi, da smo spoznali, kam bomo tudi v prihodnje usmerili svoje sile“.

dom-lukavci
Marina Vrbnjak
Peter Svetina

Svetina je še napovedal, da bo treba po koncu epidemije zavihati rokave in urediti zdravstveni sistem. Od vlade tako pričakuje, da bo z reformami zagotovila dostopne, kakovostne in varne programe preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ter da bo zmanjševala neenakosti. »Koronavirusna bolezen nas ne bo porazila, gotovo pa je, da nas je in nas bo preobrazila v sočutnejše ljudi, ki tudi takrat, ko nas ne ganejo situacije, v kateri smo danes, ali medijsko odmevne zgodbe, znamo stopiti skupaj. Ki sodelujemo in se povezujemo,« je še dejal varuh človekovih pravic. 

zdravstvo dan svetovni-dan-zdravja
Kaj zdaj berejo drugi