vestnik

Lendavski Varis gradi novo halo, vredno 2,5 milijona evrov

Majda Horvat, 1. 9. 2020
Majda Horvat
Temelji nove proizvodne hale, ki jo za Varis gradi Legartis.
Aktualno

Vrednost nove hale za proizvodnjo montažnih objektov je 2,5 milijona evrov, podjetje Varis iz Lendave pa zanjo namenja lastna finančna sredstva. Objekt, umeščen za obstoječo proizvodno halo, bo velik približno 2500 kvadratnih metrov, gradnja se je že začela in se bo končala predvidoma konec leta. Podjetje je v bližini svojega proizvodnega kompleksa kupilo pred časom tudi zemljišče, kjer skladiščijo nosilne elemente za kopalnice, pa tudi nedokončane in že dokončane kopalnice.

Odločitev znova pretehtali

Za naložbo, ki so jo predvideli v dolgoročnem načrtu razvoja družbe, so se odločili že pred poldrugim letom, zaradi negotovosti, ki je nastala na trgu zaradi pojava epidemije koronavirusa, pa so namero letos znova tehtali. Ker v času najostrejših varovalnih ukrepov zaradi epidemije niso ustavljali proizvodnje, nobenega od zaposlenih tudi niso poslali na čakanje ali ga odpustili, so ostali pri tem, da naložbo letos izvedejo. K temu je prispevalo tudi dejstvo, da so zanjo že imeli gradbeno dovoljenje, ki so ga pridobivali več kot leto dni. Direktorica družbe Sabina Sobočan pa še pove: »Spremljali smo tudi gospodarske napovedi za gradbeništvo, kjer gibanja vendar kažejo na neko povpraševanje, zato smo ostali pri odločitvi.«


Podjetje ima sklenjene pogodbe za proizvodnjo do konca leta, za naslednja leta pa je na trgu zaznati rahel padec pri načrtovani gradnji hotelskih objektov, kjer največ vgrajujejo njihove kopalnice. Vendar tudi tu ni nekih bistvenih odklonov, ugotavlja Sobočanova. Še vedno pa se ohranja povpraševanje po dokončanih kopalnicah za gradnjo študentskih domov in stanovanjskih objektov.

sabina-sobočan, varis, lendava
Nataša Juhnov
Sabina Sobočan, direktorica družbe.

Odprte meje pomembne

»Marca, ko se je epidemija začela, je bilo veliko negotovosti in tudi panike na vseh ravneh, zdaj pa smo se vsi navadili na drugačne okoliščine in s tem nekako živimo. Upam samo, da država ne bo pozabila na izvozna podjetja, saj če se bodo meje spet zapirale, gospodarstvo skupaj z izvoznimi podjetji ne bo moglo delati naprej,« je povedala sobesednica.
Varis prihodke ustvari skoraj v celoti s prodajo na tujem trgu, predvsem v Avstriji in Nemčiji ter drugih evropskih državah, kar pomeni, da morajo zaposleni montažo dokončanih kopalnic izvesti na terenu, zato je zanje pomembna možnost prestopanja meje. Prav tako podjetje skoraj ves material uvozi. V podjetju je tudi 59 delavcev dnevnih migrantov iz Hrvaške, zato upajo, da bodo lahko tudi v prihodnje brez težav prestopali mejo.
Do zastoja proizvodnje, kot smo mu bili priča v času epidemije, verjetno ne bo več prišlo, ne pri nas ne v drugih evropskih državah, meni Sobočanova. To je namreč marsikatero podjetje pahnilo v stečaj ali prisilno poravnavo, kajti tam, kjer so se otepali z likvidnostnimi težavami, tudi podpora države ni pomagala.

Tudi doma

Državni stanovanjski sklad je lani napovedal pospešeno gradnjo stanovanj za oddajo v najem po vsej Sloveniji, začel pa je s stanovanjsko sosesko Novo Brdo v Ljubljani. Tu že vgrajujejo kopalnice podjetja Varis. »Mi vidimo priložnost za nas pri vseh novogradnjah in veseli me, da se je začela rast stanovanjske gradnje tudi v Sloveniji. Zdaj lahko le upamo, da je epidemija ne bo ustavila,« je dejala sobesednica.

Podjetje Varis je doslej vsako leto, še posebej pa med dopusti ali počitnicami, podprlo z donacijami ali sponzorskimi sredstvi številne kulturne, športne in družabne dogodke ter poletne tabore, pa tudi uspešne posameznike ali ustanove. Še posebej podpirajo tiste dejavnosti, kjer sodelujejo njihovi zaposleni ali družinski člani. Teh prošenj je bilo vsako leto veliko, a ker je letos manj dogodkov, je tudi prošenj manj, ugotavljajo v podjetju. Prav tako se podjetje vključuje v dobrodelne akcije za ljudi v stiski predvsem z darovanim materialom.

varis varis-lendava kopalnice sabina-sobočan