vestnik

Ta teden tudi na območju Pomurju poteka vojaška vaja

Vestnik.si, 18. 5. 2021
Nataša Juhnov
Do 22. maja poteka vojaška vaja Jadranski udar 2021.
Aktualno

Do sobote v Sloveniji poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021. Že deveto leto zapored Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Letošnjo vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, na njej pa se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoči v vajah Jadranski udar 2021 in Zvezdni udar 2021 bodo izvedli tudi skupno urjenje v postopkih iskanja in reševanja. 

Na vaji bo sodelovalo okoli 650 udeležencev, od tega je približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvija, Litve, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Velike Britanije kot opazovalke.

jadranski udar, vojska
Jadranski udar
Na vaji sodelujejo helikopterji, letala in brezpilotna letala.

Usposabljanje kontrolorjev združenega ognja poteka na petih lokacijah po Sloveniji, na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na območju občin Murska Sobota, Tolmin, Radeče in na širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo. 

Jadranski udar 2021
R.K.
Jadranski udar 2021

Med vajo bodo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter med 21. in 23. uro. 

vojaška-vaja jadranski-udar