vestnik

Tadeja Ternar: Najlepše je naravno  

Tadeja Lepoša, 5. 9. 2018
Aleš Kocbek
Učenke in učenca manekenske šole.
Aktualno

Manekenstvo - področje, ki terja veliko odrekanj in požrtvovalnosti, a je hkrati zelo privlačno, saj odpira pot do blišča in slave. To popotovanje po modnih brveh je pritegnilo tudi Žigo Giderja, ki že nekaj let obiskuje manekensko šolo pod okriljem nekdanje miss Slovenije.

Žiga Gider že od nekdaj hrepeni po igralstvu in odrih, zato je vedno razmišljal v tej smeri. A mama je bila tista, ki je pripomogla k odločitvi, »saj moraš nekje začeti, da boš dosegel svoj cilj,« mu je povedala. In tako je začel obiskovati Manekensko šolo Glammmodels, ki jo je pred osmimi leti ustanovila Tadeja Ternar, pred dvema letoma pa se je povezala s prijateljico in ustvarili sta modno agencijo, »moram priznati, da je bila to dobra odločitev. Sedaj delamo še več revij, dogodkov in tudi z udeležbo smo zelo zadovoljni. Vsako leto sprejmemo v našo šolo približno 50 novih modelov,« začenja. Na sezono imajo dve do tri skupine, ki so ločeni po starosti in izkušnjah.
Tadeja Ternar meni, da je manekenstvo dobra šola za življenje, saj pripomore pri oblikovanju samopodobe. Najstnikom pa v prvi vrsti poudarjajo, da je najlepši naraven videz in zdrava samopodoba. V svetu, ki vedno bolj oglašuje lepotne ideale, si želijo naravnih in zadovoljnih ljudi.

V šoli stremijo, da bi učenci pridobili koristne izkušnje na področju nastopanja in samozavesti. »Lahko rečem, da se pri otrocih vidi razlika po nekaj mesecih in tudi starši so zelo navdušeni, saj njihovi otroci postanejo veliko bolj samostojni. Pri tistih, ki obiskujejo tečaj že več let, se čuti neka drugačna energija, že ko pridejo v prostor, so enostavno bolj samozavestni. Naš moto je namreč: be yourself - bodi to kar si!,« pravi Ternarjeva.


0b8b7a951adcd409d366faf3c26c6d7c
Ales Kocbek
Njegova najljubša modna oblikovalca sta pokojni Gianni Versace in njegova sestra Donatella.


Med učenci je tudi petnajstletnik iz Murske Sobote, ki je hitro kaj pokazal talent in veselja do mode. »Ima izreden smisel za estetiko, organizacijo in velikokrat nam kar sam pripravi koreografijo za modno revijo,« nadaljuje Tadeja o Žigu, ki pred vsako revijo popravi frizuro in strenira hojo. Ko pa hodi pod sojem odrskih luči, se poskuša čim bolj umiriti, osredotočiti in navsezadnje uživati, saj mora izdelek pokazati s strastjo. »Trema je bila in še vedno je prisotna, vendar menim, da je koristna, saj se vsakič bolj potrudim,« nam še zaupa fant.


»Menim, da bi lahko bil uspešen na različnih področjih, vse od dela v modelingu pa do kreiranja lastnih oblačil,« še priznava misica, ki je pred enajstimi leti zastopala Slovenijo na Kitajskem.

9ab04c01662496d67961fec399547dec
Osebni Arhiv
Žiga Gider

Je manekenstvo po vašem mnenju dobra šola za življenje?

»Zagotovo! Vsak od učencev pride z drugačnim namenom. Nekateri si želijo pridobiti na samozavesti, druge zanimajo profesionalne fotografije, spet tretji si želijo nastopati na modni pisti. Menim, da je v najstniških letih zelo pomembno, da damo otrokom dobro iztočnico in jim pomagamo v obdobju, ki ni enostavno. Ko se soočajo sami s seboj in svetom, je pomembno, da jim pomagamo sprejeti samega sebe, da se bodo počutili dobro v svoji koži, V agenciji smo aktivni tudi na področju zdravega načina življenja. Najstnikom želimo pokazati, da je najlepši naraven videz in zdrava samopodoba. V svetu, ki vedno bolj oglašuje lepotne ideale, si želimo naravnih in zadovoljnih ljudi,« trdi lepotica.

Žiga manekensko šolo zdaj obiskuje že tri leta in v tem času je nastopil na revijah v prekmurski in štajerski prestolnici, ob tem pa se mu je nemalo prigod, predvsem zabavnih prigod: »Najbolj se spomin, ko smo imeli vaje za nastop in nismo mogli biti resni, saj smo se cel čas zabavali.«

f8251fc90a9b2aa71d58d409757731b0
Osebni Arhiv
Petnajstletni Žiga se vidi v igralstvu.

Majhna država, malo priložnosti

Kot poznavalka na različnih modnih trgih, se črnolaska zaveda, da so modne razmere pri nas precej drugačne kot v tujini. Izkusila je modni svet v Parizu, Milanu in Dubaju in priznava, da se Slovenija s tujino ne more primerjati: »Vedno govorimo o majhnosti naše države in to se zelo pozna tudi na modnem področju. Ne le, da je pri nas zelo malo priložnosti in dogajanja na modnem področju, tudi standardi so drugačni. V Sloveniji na primer ni problem, če je manekenka manjše rasti, kar je v tujini zelo pomembno. Pri svojih 178 centimetrih sem se velikokrat počutila "majhno",« zaključuje Tadeja.
Tadeja Ternar Glammodels Žiga Gider manekenstvo