vestnik

Tako je pomurski hotelir prepričal Počivalška v podaljšanje bonov

Rok Šavel, 24. 11. 2021
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Turistični boni so se izkazali kot eden najbolj priljubljenih in učinkovitih vladnih ukrepov za omilitev posledic epidemije.
Aktualno

V državnem zboru je že deseti protikoronski paket, ki predvideva med drugim tudi podaljšanje turističnih bonov. To je bila želja številnih turističnih akterjev, tudi Metoda Graha, lastnika Term Vivat.

Turistični boni, ki jih je vlada lani uvedla kot ukrep za pomoč turizmu, so se izkazali za pravi hit v Pomurju pa tudi nasploh v državi. Od začetka unovčevanja prvotnih turističnih bonov, od 19. junija lani, do 24. oktobra letos je bilo unovčenih 1.577.486 bonov (77 odstotkov) v skupni vrednosti 222.542.320 evrov (62 odstotkov vrednosti potencialno vseh unovčenih bonov). Letos se je vlada odločila za novo izdajo in njihovo uporabnost razširila še na gostinstvo, kulturo in šport. Od začetka unovčenja novih bonov, to je od 16. julija letos, do 24. oktobra je bilo tako unovčenih 1.088.889 bonov (53 odstotkov) v skupni vrednosti 76.531.538 evrov (41 odstotkov vrednosti vseh).

PREBERITE ŠE:

(TURIZEM) Domači gostje napolnili Pomurje, a kako naprej?

Vlada je prvo izdajo bonov že enkrat podaljšala, in sicer do konca letošnjega leta, novega podaljšanja pa ni bilo na vidiku, kljub temu, da so sledili številni pozivi gospodarske zbornice, turistično gostinske zbornice in hotelirjev, saj jih je ostalo še relativno veliko neizkoriščenih, poleg tega na turistični sektor vplivajo vse slabše epidemiološke razmere.


Grah pisal Počivalšku, sledilo podaljšanje bonov

Med pobudniki za podaljšanje bonov še v leto 2022 je bil tudi Metod Grah, lastnik Term Vivat v Moravskih Toplicah, ki je bil celo med predlagatelji prvotnega ukrepa bonov. Tako se je na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška obrnil z argumentom, da se bo učinek do sedaj sprejetih ukrepov v letu 2022 izničil, v kolikor se ne bo v letu 2022 zagotovilo podaljšanje koriščenja turističnih bonov, vsaj do velikonočnih praznikov, s tem pa bi se pokril tudi segment zimskega turizma.

4c989f573333001ada4cda0537cb81f5
Nataša Juhnov
Grah je že za Vestnik nedavno pozival k podaljšanju turističnih bonov, zdaj je njegova pobuda naletela na plodna tla.


"V kolikor ne bo prišlo do podaljšanja koriščenja turističnih bonov, praktično v obdobju januar-april ne bo domačega povpraševanje, kot tudi ne tujega povpraševanja, zaradi epidemiološke situacije tako v Sloveniji kot Evropi, saj že dnevno beležimo odpovedi že dogovorjenih rezervacij tujih agencij v prvih štirih mesecih leta 2022," je zapisal ministru. Poleg nevarnosti izpada prihodkov, pa je Počivalška opozoril še na grožnjo nelikvidnosti podjetij, saj bodo po njegovih ocenah velika večina turistično gostinskih podjetij zaradi dobrega poslovanja v sled turističnih bonov v letu 2021, kljub šest mesečnem zaprtju, dosegla večje prihodke od 80 odstotkov, ki so jih ustvarili v letu 2019, s tem pa bodo ta podjetja morala vračati pridobljeno državno pomoč.

4541b3194c2d123d13521c79ba0ace74
Nataša Juhnov
Gospodarski minister je še pred dobrim mesecem dni zatrjeval, da na ministrstvu ne razmišljajo o podaljšanju turističnih bonov.

"Turistična gostinska podjetja že morajo vračati tudi obresti na odloženi del glavnice, skladno s sprejetim PKP2, kot tudi plačilo akontacij davka na dohodek pravnih oseb (DDPO), ki je kljub šest mesečnemu zaprtju v letu 2020, višji kot pa v letu 2019, zaradi subvencioniranja čakanja na delo, saj se subvencioniranje šteje med prihodke, kar pa je imelo posledico povečanje dobička v letu 2020. Poleg tega pa bo v prvem trimesečju leta 2022 negativno vplivalo na likvidnost podjetij, tudi obročno odplačevanje DDPO iz leta 2019 in 2020," je še posvaril ministra in dodal, da bo tudi obročno odplačevanje DDPO iz leta 2019 in 2020 imelo negativen učinek na likvidnost podjetij.


Nove bone lahko vlada podaljša s sklepom

Zaradi naštetih razlogov je tako Grah ministru predlagal podaljšanje bonov najmanj do velikončnih praznikov, minuli petek pa je finančni minister Andrej Šircelj napovedal nov protikoronski paket, ki vključuje tudi podaljšanje bonov do konca junija 2022.

Nov interventni zakon, že deseti v času epidemije, je sicer že v državnem zboru, vlada pa predlaga, da se ga sprejme po nujnem postopku. Vključuje med drugim tudi izplačilo posebnega dodatka najbolj ranljivim skupinam prebivalstva in mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah, ne predvideva pa podaljšanje novih bonov, saj lahko te vlada že po obstoječi zakonodaji s sklepom podaljša še za pol leta.

turistični-boni metod-grah zdravko-počivalšek
Kaj zdaj berejo drugi